Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az immunrendszer okozza a depressziót?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Összefüggést találtak amerikai kutatók az állandó takarítási kényszer és a depresszió terjedése között. Úgy vélik, hogy az immunrendszer nem képes megfelelően megerősödni, mivel nem találkozik kórokozókkal, ez pedig végső soron befolyásolja az agy működését.

A kutatók régóta úgy gondolják, hogy a túl steril környezet miatt növekszik az asztmás és allergiás betegek száma. Mint mondják, bizonyos baktériumok jelenléte szükséges ahhoz, hogy az immunrendszer megerősödjön, ezek hiányában a szervezet túl hevesen reagál az allergénekre.

Amerikai szakértők most azt próbálták bizonyítani, hogy e reakció talán akadályozza az agyat bizonyos, a hangulatot is befolyásoló kémiai anyagok, például a szerotonin termelésében. Szerintük ugyanis ez vezet a depresszió kialakulásához.

Az atlantai kutatók rámutattak: Nyugaton sokkal több a depressziós, mint a világ szegényebb részein, talán éppen azért, mert az immunrendszerük sokkal kevésbé felkészült a kórokozók elleni küzdelemre.

A kísérletek során az amerikaiak 27 önkéntes közreműködésével azt vizsgálták, hogyan hat a túlzott reakció, gyulladás az agyra. A résztvevőknek hepatitis C fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszert adtak, ami hasonló hatást váltott ki.

"Úgy gondoljuk, hogy az immunrendszer okozza a depressziót. Ahogy az ember növekszik, az immunrendszere is fejlődik, és minél több kórokozóval kerül kapcsolatba, annál inkább képes kordában tartani a gyulladást. Ma sokan túl steril környezetben élnek, a szervezet sosem tanulja meg igazán, hogyan küzdjön meg a fertőzésekkel" - magyarázta Andrew Miller, a kutatócsoport egyik tagja.

A kutatás szerzői most azt vizsgálják, hogy gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelhető-e a depresszió.