Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyesek-e a naptejek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közeledik a nyár, a napozás-leégés szezonja. A szakértők folyamatosan figyelmeztetnek a megfelelő védekezés fontosságár, nemrégiben azonban felröppentek bizonyos hírek a fényvédő termékek biztonságáról. A témában felmerülő kérdésekre a szakértő válaszol.

Legyünk nagyon óvatosak a naptejekkel! - figyelmeztet az Environmental Working Group (EWG) nevű csoport. A nonprofit szervezet szerint ezek a készítmények nem csak a bőrrák növekedését gyorsíthatják fel, de a hormonrendszer működését is megzavarhatják. Azzal is vádolják a gyártókat, hogy a napvédők egyáltalán nem hatékonyak, így hamis biztonságba ringatják a felhasználókat.

Az American Academy of Dermatology (Bőrgyógyászok Amerikai Akadémiája) szerint ezek az állítások nem igazak. Tudományos bizonyítékok támasztják alá a napvédők hatékonyságát, így kiemelten fontosak a bőrrák elleni küzdelemben - hangsúlyozza Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa.

Mindazonáltal a szakértők az EWG két állításával is egyetértettek. Egyrészt, hogy nem bízhatunk abban, hogy ha reggel egyszer bekenjük magunkat, az egész nap védeni fog minket a tűző napon. Másrészt, hogy a legtöbb ember közel sem tesz meg mindent a fényvédelem érdekében.

A hatékony fényvédelem négy alapszabálya a következő:

1. Gyakran ismételjük a krémezést!

Az UVA sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért, és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságát, de a leégést is az UVB sugarak okozzák, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez.

Az SPF, a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis a fényvédő faktorra utal. Az UVA-faktor az UVA sugárzás elleni védelem erősségét jelenti. A fényvédő faktor melletti szám arra utal, hogy hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül három perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30x3 percre, azaz 90 percre tolódik ki.

Vagyis ilyen faktorszám mellett is legalább másfél óránként ismételnünk kell a krémezést. Fontos az is, hogy mielőtt kimegyünk a napra, előtte 20 perccel kenjük be magunkat, mert körülbelül ennyi idő kell, míg a naptejek kifejtik a hatásukat.

A tavalyi termékek is megfelelnek, mivel a fényvédőket direkt úgy fejlesztették ki, hogy ellenálljanak a nagy hőmérsékletváltozásoknak. A vízzel, a homokkal való érintkezés azonban tönkreteheti a naptej hatását, és a védelem már nem lesz garantált. Ezért, ha biztosra akarunk menni, vásároljunk új terméket - figyelmeztet a szakértő.

2. A víz és a napernyő alatt is védekezzünk!

Aki a napernyő vagy fa alatt hűsöl, azt csak az UV sugarak 50-80 százaléka éri, ami bőven elég ahhoz, hogy lebarnuljon. Fél méterrel a víz felszíne alatt az eredeti sugárzás 40 százaléka mérhető, és mivel a bőrt a víz folyamatosan hűsíti, nem is érezzük, hogy égünk, így ilyenkor használjunk vízálló terméket.

Az autó ablaküvege szintén 80 százalékban engedi át az UVA sugarakat, ezért használjunk legalább UV-filterrel ellátott ellátott nappali krémet. UV szűrő ugyanis a régebbi autótípusokban csak a szélvédőben van, az oldalsó ablaküvegekben nincs.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sofőrök bal oldali testrészein (bal kar, bal arcfél) gyakrabban fordult elő melanoma, mivel erről az oldalról érte őket döntően napfény.

3. Ne tartsunk a vegyi anyagoktól!

Az EWG jelentésében aggódott a naptejekben található retinyl palmitate miatt, mert úgy tartják, hogy növeli a bőrrák kockázatát és gyorsítja az állapotromlást. Az amerikai bőrgyógyászok azonban hangsúlyozzák, hogy ez eddig csupán egér-kísérletekben tűnt így, és az egerek jóval hajlamosabbak a bőrrákra, mint az emberek. Ráadásul ezek a kísérletek még nem tekinthetők befejezettnek, és nem vonatkoztathatók más élőlényekre.

Az EWG egy másik hatóanyagot, az oxybenzone-t a hormonrendszer megzavarásával gyanúsítja, szintén egér-kísérletekre hivatkozva. A bőrgyógyász szakma álláspontja szerint azonban az egerekkel jóval nagyobb mennyiségben ettetek ilyen anyagot, mint amennyi a fényvédőkben található, és ami belőlük felszívódik a bőrön keresztül. Ráadásul egy önkéntesekkel folytatott vizsgálat során - amelyben a jelentkezők két héten át napi kétszer kenték magukat oxybenzone tartalmú készítményekkel - nem tapasztaltak jelentős változást a vér hormonszintjében.

Aki mégis tart az anyagtól, tanulmányozza át a termékek összetevőlistáját, és válasszon olyat, amely nem tartalmaz oxybenzone-t.

4. Ne feledkezzünk meg a sapkáról, napszemüvegről!

A szem belseje leegyszerűsítve sötét kamrácskákból áll, és erről a sötétségről melanociták, vagyis pigmentsejtek gondoskodnak. A túl erős napsugárzás akár e sejtek rákos elváltozását is okozhatja.

A víz vagy a hó visszaveri a sugarakat, a szem külső rétege is megéghet. Ilyenkor az ember ideiglenesen elveszítheti a látását - ezt hívják hóvakságnak.

Tehát a valódi UV-szűrővel ellátott napszemüvegek mindenképpen ajánlottak. A sapka a fejtetőt óvhatja meg a leégéstől és az arcot is árnyékban tartja.