eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A névtől függ a gazdagság?

A normann családnevűek gazdagabbak az átlagnál Nagy-Britanniában ezer évvel azután is, hogy őseik meghódították Angliát.

Gregory Clark, a Kaliforniai Egyetem professzora kimutatta, hogy a britek, akik 1858-ban tehetősségre utaló családnevűek voltak - például Percynek vagy Glanville-nek hívták őket, ami francia nemesi ősöket sejtet -, utódaikra örökíthették vagyonukat, mivel leszármazottaik 2011-ben még mindig jóval gazdagabbak, mint azok, akiknek a vezetékneve foglalkozás: Smith (Kovács), Shepherd (Juhász), Baker (Pék). Utóbbiak a XIV. században bukkantak fel, az előbbiek a XI. századig visszakövethetők.

Clark egészen a Domesday Bookig nyomozgatott, azaz - az 1066-os, hastingsi csatában győzedelmes - normann Hódító Vilmos földbirtok-nyilvántartásáig. Azt találta, hogy enyhült ugyan a vagyoni szakadék az idő múlásával, ám legalább tíz százalékkal tehetősebbek manapság is az országos átlagnál a normann származásra utaló nevűek.

Ráadásul - mutatta ki Clark - három évvel tovább élnek az átlagosnál, ami igen megbízható mutatója az adott csoport társadalmi-gazdasági helyzetének.

A "jó" családnevek: Balliol, Baskerville, Bruce, Darcy, Lacy, Mandeville, Venables - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×