Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint hatszáz gyógyszer ára csökkent

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mától több mint hatszáz gyógyszer ára csökken, ugyanakkor egyes vérnyomáscsökkentő pirulák ára nő.

 Az árváltozás az úgynevezett népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szereket érinti. Ezek között vannak antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-csökkentők, epilepszia, asztma, csontritkulás, illetve depresszió elleni szerek, szív- és érrendszeri gyógyszerek, továbbá a központi idegrendszerre, gyomor- és bélbetegségekre ható szerek, pajzsmirigy kezelésére szolgáló készítmények és urológiai szerek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően negyedévente új úgynevezett referenciaárat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak.

Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt az elmúlt negyedévben és az ára a legalacsonyabb az adott gyógyszercsoportban.

Mától ugyanakkor több száz orvosság ára emelkedik különböző mértékben, ezek az úgynevezett kombinációs gyógyszerek. Ezek nagy része vérnyomáscsökkentő, de egyéb termékeket is érint.

A kombinációs készítmények olyan medicinák, amelyek egy tablettában két különféle hatóanyagot tartalmaznak. Így elegendő két gyógyszer helyett egy tablettát bevenni. Az OEP közlése szerint a változás csaknem kétszáz terméket érint, amelyek közül 14 terméknek csökken a térítési díja, 22-nek pedig nem változik. A térítésidíj-változást 53 esetben a forgalmazó cég kompenzálta részlegesen árcsökkentéssel.

A drágulás miatt azonban most az eddigi egy gyógyszer helyett majd kettőt kell szedni, de olcsóbban lehet hozzájutni. Lapinformációk szerint van például olyan vérnyomáscsökkentő szer, amelyért március végén még 452 forintért lehetett hozzájutni mától azonban már 1322 forintot kérnek a patikákban.