A kortól és a bőrszíntől is függ a veszélyeztetettség

InfoRádió / MTI
2011. március 29. 05:45
Jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben a méhen kívüli terhesség okozta halálozás az amerikai nők körében, ám a fekete nők között ennek kockázata hétszerese a fehér nőkhöz képest.

A betegségmegelőzéssel és -ellenőrzéssel foglalkozó központ, a CDC munkatársai az 1980 és 2007 közötti szülésekre és azzal kapcsolatos halálozásokra vonatkozó országos adatokat elemezték. A vizsgált időtartam alatt mintegy 900 haláleset történt méhen kívüli terhesség miatt.

Az 1980-as évek elején 90 ezer élveszülésre jutott egy ilyen halálozás, a vizsgálat legutóbbi éveiben pedig 200 ezer élve születésre, ami jelentős javulást takar.

Az áttekintésből kiderült, hogy méhen kívüli terhesség miatt háromszor-négyszer nagyobb valószínűséggel haltak meg a 35 évnél idősebb nők, mint a 25 évnél fiatalabbak. Ami azonban ennél az adatnál megdöbbentőbb, az a különbség a fekete és a fehér nők esélyei között egy ilyen típusú szövődményes terhesség esetében. Az afroamerikai nők csaknem hétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg egy méhen kívüli terhesség következtében, mint a fehérek.

A szakemberek úgy vélik, ennek hátterében a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben lévő különbség lehet, de hozzájárulhat a tünetek - vérzés, alhasi fájdalom - késői felismerése, azonosítása is.