Ne hagyjuk, hogy a diéta diktáljon!

Infostart
2011. március 27. 16:30
Túlzásba vitt diéta és edzés, bizonyos élelmiszercsoportok teljes kizárása a táplálkozásból, törekvés arra, hogy az étrend szuperegészséges legyen. Ezek az ortorexia nervosa tünetei, amelyek tízből egy nőt és húszból egy férfit érintenek.

Létfontosságú tápanyagoktól és vitaminoktól fosztják meg magukat azok, akik képtelenek abbahagyni a diétázást, és kizárólag olyan élelmiszereket fogyasztanak, amelyekről úgy tudják, hogy egészségesek. Ez a tálplálkozási zavar, az ortorexia nervosa egyre több embert érint, főleg a harmincas korosztályban.

Az ortorexiás rögeszméjévé válik, hogy kizárólag minőségi alapanyagokból készülő, egészséges ételeket ehet, ez azonban azzal jár, hogy teljes élelmiszercsoportokat hagy ki az értendjéből. Pedig a tejben és tejtermékekben szegény táplálkozás kalciumhiányhoz vezethet, míg a hús hanyagolása protein- és vasforrástól fosztja meg a szervezetet.

Tari Annamária pszichológus szerint ennek az étkezési zavarnak a kialakulása egy jellegzetes pszichés folyamathoz köthető, aminek az élelmiszerek csak látható kellékei. A szakértő szerint az ortorexiásoknál az egészséges ételek evésének a kényszeréről lehet beszélni, amelyben patológiás ragaszkodás fedezhető fel a tökéletes testi egészség elérésére és megtartására.

Az ortorexiások azonban gyakran éppen hogy veszélyeztetik az egészségüket, de nem csak azt: extrém táplálkozási szokásaik miatt a környezetüktől is elszigetelődhetnek. A diétát tartani kell, ezért az ilyen ember nem jár étterembe, nem ugrik át a barátaihoz vacsorára.

Tari Annamária hozzáfűzi, ha diétázásba kezdünk, érdemes átgondolnunk, hol állítjuk fel a határokat, mennyire hagyjuk, hogy az egészséges étrend hajszolása eluralkodjon rajtunk.