Megemelhetik jövőre a cigaretta árát

Infostart
2010. december 9. 16:40
Emelkedhet a cigaretta ára a jövő év első felében, ha a Nemzeti Erőforrás Minisztérium elfogadja a nemzeti egészségügyi tanács egyik érdekvédőjének javaslatát. Mucsi János tüdőgyógyász szerint az a cél, hogy a fiatalok ne tudják kifizetni a dohánytermékeket. A vendéglők füstmentesítése pedig azt eredményezné, hogy tizenöt-húsz százalékkal kevesebb beteg kerülne kórházba szívinfarktussal.

Az eddig a nemdohányzók védelméről szóló törvényt módosítani, illetve korszerűsíteni kell a jelenlegi európai elvárásoknak megfelelően - jelentette ki Mucsi János.

A tüdőgyógyász szerint minden zárt közterületen meg kellene tiltani a dohányzást, beleértve az éttermeket, kocsmákat, bárokat, diszkókat és egyéb szórakozó- illetve vendéglátóhelyeket.

A szakember úgy gondolja, hogy ezzel a módszerrel már egy esztendő alatt jelentősen, akár tizenöt-húsz százalékkal lehetne csökkenteni a szívinfarktussal kórházba szállított betegek számát. Ezt számos ország példája bizonyítja - tette hozzá.

Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetében, amikor az egészségügyre igen kevés pénz jut, nem szabad halogatni ezt az ingyen bevezethető intézkedést. Hazánk ugyanis vezeti az unióban a 65 év alattiak szívkoszorúér-betegség miatti halálozás listáját - szögezte le Mucsi János.

Talán azt is el lehetne érni - folytatta a tüdőgyógyász -, hogy sokan késztetést éreznének a leszokásra a káros tevékenységről, és felkeresnék az ezt elősegítő intézményeket. Így a dohányosok három-négy százaléka mondhatna le a szenvedélyéről.

Mucsi János javaslatait benyújtotta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékeseinek, és a fogadtatásból úgy érzi, hogy ezek megvalósulhatnak. A szakember elmondta: szeretnék megteremteni a forrást a leszokni kívánó dohányosok ellátására, illetve olyan javaslatot is tennének, amelynek figyelembevételével nem csökkennének az állam adóbevételei.

Eszerint az infláció mértékét meghaladó mértékben kellene emelni a dohánytermékek árát, és ezt még egy százaléknyi termékdíjjal is megtoldhatnák. Az utóbbiból befolyó pénzzel lehetne finanszírozni a leszokást támogató intézményeket, amelyeket a tüdőgyógyász társadalom kész működtetni - hangsúlyozta Mucsi János.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást