Nem sokat segít a gyümölcs és a zöldség a rák megelőzésében

Infostart
2010. december 5. 10:38
A rák megelőzésében nem az számít, hogy mit, hanem hogy mennyit eszünk és iszunk - állítják brit szakértők, akik szerint a friss zöldség és gyümölcs rendszeres fogyasztása sem gátolja meg a daganat kialakulását.

Legalább napi ötször kell zöldséget és gyümölcsöt enni ahhoz, hogy egészségesek legyünk - hangoztatják a szakértők, akik szerint ezzel az étkezési szokással akár a rák kialakulása is megelőzhető.

A British Journal of Cancer című folyóiratban megjelent tanulmányban azonban brit kutatók azt állítják, nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a zöldség és gyümölcs rendszeres fogyasztásával valóban megelőzhető a rák.

Az egyetlen étrendhez köthető rizikófaktor, ami hatással lehet a daganat kialakulására, az az elhízás és az alkoholfogyasztás - emelik ki, hozzátéve,  hogy a dohányzás akár ötven százalékkal is növelheti a rák kockázatát, miközben a gyümölcs- és zöldségfogyasztás "csak" tíz százalékkal csökkenti azt.  Mindeközben felhívták a figyelmet arra is, hogy kétségtelenül jelentős előnyei vannak annak, ha valaki rendszeresen eszik zöldséget és gyümölcsöt.

A zöldség és gyümölcs fontos része az egészséges étrendnek, de az adatok nem bizonyítják, hogy nagy mennyiséget fogyasztva védelmet élvezünk a rákkal szemben - hangsúlyozta az Oxfordi Egyetem professzora. Tim Key kiemelte, hogy a dohányzás után az elhívás és az alkohol jelenti a legnagyobb rizikót.

A mostani brit szakvélemény tükrözi egy áprilisban publikált amerikai kutatás eredményét, amely szerint minden második adag zöldség és gyümölcs csak három százalékkal csökkenti a rák kockázatát.