Miért nem érdemes cápát enni?

InfoRádió / MTI
2010. november 30. 05:45
A halfogyasztásnak a szívre gyakorolt jótékony hatása nagyobb súllyal esik a latba, mint az esetleges higany-felhalmozódás kockázata - hangsúlyozzák svéd kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált tanulmányukban.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) ajánlása szerint hetente legalább kétszer célszerű halat fogyasztani. Különösen a lazac, a makréla és a tonhal gazdag az omega-3 zsírsavakban, amelyek csökkentik a szívkoszorúér-megbetegedések kockázatát.

Maria Wennberg, az Umeai Egyetem közegészségtani szakértője kollégáival kilencszáznál több svéd férfival és nővel töltetett ki részletes kérdőívet halfogyasztási szokásaikról. A kutatók párhuzamosan vizsgálták a résztvevők vérmintáiban a vörösvértestek higany- és szeléntartalmát.

A higanytartalom általában alacsony a skandináv népesség vérében, ám azoknál a személyeknél sem sikerült kimutatni a szívproblémák magasabb kockázati rátáját, akiknek vörösvértesteiben megemelkedett a higanyszint.

"A halak hasznos tápanyagai felülmúlják a higany kártékony hatását a vegyület ily alacsony szintjén" - hangsúlyozta Wennenberg. Közlése szerint ugyanakkor célszerű korlátozni olyan, magas higanytartalmú halak fogyasztását, mint a sügér, az óriás laposhal, a kardhal vagy a cápa.

A svéd tudósok rámutattak, hogy további vizsgálatok igényel kutatásaik egyik eredménye: a jelek szerint azoknál a személyeknél, akiknél megemelkedett a vörösvértestek szelénszintje, magasabb a hirtelen szívhalál kockázata.