Rendőrség: lehetővé kell tenni a külföldi autóvezetők büntetésének behajtását

InfoRádió / MTI
2010. november 24. 16:32
A baleseti statisztikán csak úgy lehet javítani, ha megteremtik a külföldi autóvezetőkre kiszabott büntetések utólagos behajtásának lehetőségét, ami elrettentheti a szabálysértőket - mondták rendőri vezetők a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság debreceni elnökségi ülésén.

Bacsó Attila alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője az idei megyei baleseti adatokat ismertetve rámutatott: minden fontos baleseti mutatóban javult a statisztika 2009-hez képest, csak a külföldiek által okozott balesetek száma nőtt drasztikusan. Az idén 37,5 százalékkal több baleset felelőse volt külföldi állampolgár, az általuk okozott halálos balesetekben pedig 25 százalékos a növekedés. A 42-es főúton történt összes idei halálos balesetet román állampolgárok okozták.

Az alezredes ismertetése szerint 2010 első tíz hónapjában a 42-es főúton - amely Püspökladányt és a 4-es főutat köti össze az ártándi határátkelővel - hat halálos baleset történt, és összesen 13 áldozatot követelt; ez az összes megyei közúti haláleset csaknem egyharmada. Ezen a mutatón a román rendőrséggel folytatott három közös átfogó ellenőrzés és egyéb erőfeszítéseik sem tudtak javítani - fűzte hozzá.

A megyében hét százalékkal kevesebb, személyi sérüléssel járó baleset történt a tavalyi év azonos időszakához képest, a halálos áldozatok száma pedig 47-ről 42-re csökkent. Az ittas járművezetés okozta halálos balesetek száma egyharmadával lett kevesebb, az összes baleseten belüli arányuk pedig 12 százalékról 9-re esett vissza 2009-hez viszonyítva - részletezte Bacsó Attila.

Aranyi István ezredes, a főkapitányság közrendvédelmi igazgatója is szólt a 42-es főút szomorú statisztikájáról, utalt az egyik, augusztusban Biharkeresztes mellett történt, hét halálos áldozatot követelő karambolra, amelyet egy román jármű sofőrje okozott. Felhívta a figyelmet emellett arra is, hogy közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes időszak áll előttük, hiszen tömegesen fognak hazatérni Nyugat-Európából a vendégmunkások az ünnepekre.

A karácsonyi időszakban egészen január közepéig négy nagy magyar-román rendőri ellenőrzési akciót tartanak, a későbbiekben pedig a 4-es főút teljes szakaszán legalább havonta egyet a többi megye főkapitányságával közösen.

Aranyi István is kiemelte, hogy nincs elrettentő erejük a büntetéseknek, amíg utólag nem lehet behajtani őket, pedig a külföldiek okozta balesetek száma csakis így lenne csökkenthető.