Merész terv a tigrisek megmentésére

InfoRádió / MTI
2010. november 24. 20:20
Az állatállomány növekedését célzó, 2022-ig tartó globális program elfogadásával, a cél érdekében teendő közös erőfeszítésekről szóló nyilatkozat aláírásával és Leonardo DiCaprio filmszínész megjelenésével ért véget szerdára virradó éjszaka Szentpéterváron a tigrisek állományának megőrzéséről rendezett nemzetközi fórum.

Azok az országok, ahol még élnek tigrisek a szabad természetben, 2022-re, a kínai naptár szerinti következő Tigris évére meg akarják kettőzni az állományt - közölte James Leape, a WWF vezérigazgatója. Hangsúlyozta: még soha nem vitatták meg egy kiveszőben lévő állatfajta sorsát ilyen magas szinten.

A résztvevők a következő öt évet az állomány stabilizálására akarják fordítani, s ha a most elfogadott globális program sikerrel jár, reményeik szerint 2022-re a maihoz képest kétszer annyi - mintegy hat-hét ezer - tigris él majd a Földön. Erre a feladatra a Világbank és azok az államok, ahol tigrisek élnek, 350 millió dollárt terveznek költeni, továbbá mindazt, ami jótékony adományokból befolyik.

A terv sikerében sokan kételkednek: a legborúlátóbb becslések szerint 2022-re teljesen kipusztulhat a fajta, valamivel derűlátóbb feltételezések szerint még 20-30 évig élnek tigrisek a Földön.

Száz éve még 25 ország területén élt mintegy százezer tigris a szabad természetben, de ma már csupán 13 országban él összesen legfeljebb 3500 egyed.

A WWF indiai szervezetének igazgatója merésznek nevezte a terveket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tigrisek szerveivel való kereskedelemről máig nincs nemzetközi egyezmény. Márpedig számos ázsiai országban, legelsősorban Kínában máig hisznek a tigrisfogak és más szervek gyógyító erejében. Indiában él egyébként a legtöbb tigris a szabad természetben: 1947-ben még mintegy 40 ezerre becsülték az állományt, a kilencvenes évekre 3500-ra esett vissza és jelenleg másfél ezernél is kevesebb egyedet tesz ki.

Oroszországban biztató a tigrisek helyzete: az állomány gyors tempóban csökkent még a XX. század első felében is, de a második világháború után betiltották vadászatukat, később pedig nemzeti stratégiát dolgoztak ki, s az állomány a hivatalos adatok szerint azóta megtízszereződött, ma mintegy 450 egyedből áll, és stabil. A tervek szerint 2020-ra számuk félszázra nő, s az ország e célra 45 millió dollárt költ.

Szakértők azonban rámutatnak: öt éve nem volt átfogó számlálás, és hogy a tilalmak, az egyre súlyosabb bírságok és az orvvadászokra vadászó brigádok ellenére vadásznak tigrisekre, főleg mert Kínában 50 ezer dollárt is megadnak egy lelőtt állatért. Így könnyen lehet, hogy már csak 400 egyedet, vagy kevesebbet tesz ki az állomány - mondják, és tényleges börtönbüntetés bevezetését követelik.

Szinte minden érintett országban zsugorodik azonban a tigrisek élőhelye, egyre kevesebb az erdő, az állatoknak nincs hol élni és nincs kellő mennyiségű táplálék.

A fórum és a résztvevők tiszteletére rendezett koncert befejezte után Vlagyimir Putyin orosz kormányfő találkozott Leonardo DiCaprio amerikai filmszínésszel, aki a WWF vezetőségi tagjaként egymillió dollárt adományozott a tigrisek védelmére. Megvitatták a fajta helyzetét, majd Putyin a repülőútjáról kérdezgette a színészt, ugyanis a gépnek, amelyen utazott, kigyulladt az egyik hajtóműve. DiCaprio azt is elmondta: félig orosz, az egyik ágon nagyszülei oroszok voltak, és nem is felejtették el a nyelvet soha.