Többet hallgatnak rádiót a legmagasabb vagyoni-társadalmi státusszal bírók

Infostart
2010. november 23. 17:32
A korábbi hónapokhoz képest októberben növekedett a legnagyobb vásárlóerővel, azaz a legmagasabb vagyoni-társadalmi státusszal bíró lakosság körében a rádióhallgatás mértéke. Egy átlagos napon a 15 évnél idősebb magyar népesség 88,3 százaléka, azaz 7 516 000 fő hallgatott rádiót, és a naponta rádiózásra fordított idő a hallgatók körében átlagosan 3 óra 50 perc volt - derült ki a GfK Hungária és az Ipsos felméréséből.

A felmérés eredménye szerint a rádióhallgatás napi görbéje az előző őszi hónapot tekintve hasonló képet mutat, azaz a munkába indulás időszakát követve kezd emelkedni, míg a délelőtti csúcspont a múlt hónaphoz képest kicsit későbbre, 9:45-re tolódott el.

Hasonló képet mutat a koradélutáni hallgatottság is szeptemberhez viszonyítva: 14 órakor kezd növekedni, 16 óra után pedig fokozatosan csökken.

A hétköznapi hallgatottságban is észrevehető, hogy a reggeli emelkedés némileg későbbre tolódott, ugyanakkor egészen 11 óráig stabilan magasan maradt a hallgatótábor összlétszáma. A hétköznap délutáni hallgatottsági értékek a korábbi hónapnak megfelelően alakultak.

Októberben a legnagyobb vásárlóerővel bíró lakosság körében az átlagnapi rádióhallgatottság az átlaghoz képest kifejezetten magas, 78,3 százalékos volt, amely az elmúlt félévben a legkiemelkedőbb mért érték ebben a társadalmi szegmensben.

Körükben is elsősorban a hétköznap délelőtti rádióhallgatás volt jelentős mértékű, hiszen 82,4 százalékuk hallgatott rádiót októberben egy átlagos hétköznap délelőttjén, amely azt is jelenti, hogy ezt a kereskedelmi szempontból kiemelkedően fontos célcsoportot jó hatékonysággal lehet elérni a rádión keresztül ebben az időszakban.