Még a gyilkosok sem érdemelnek halálbüntetést?

Infostart
2010. november 23. 05:45
Az amerikaiak közel kétharmada nem szabna ki halálbüntetést az elítélt gyilkosokra egy frissen közölt közvélemény-kutatás eredménye szerint. A regisztrált szavazók körében csak egyharmad körüli azok aránya, akik nem szavaznának olyan politikai jelöltre, aki a halálbüntetés eltörlését szorgalmazza.

A washingtoni székhelyű Death Penalty Information Center megbízásából készült felmérés eredményei szerint az amerikai szavazók 61 százaléka a halálbüntetéstől eltérő szankciót látna megfelelőnek a gyilkosság vádjával bíróság elé állított bűnözők esetében.

A válaszadók 39 százaléka szerint az életfogytiglani börtönbüntetés az áldozatok kárpótlása mellett, 13 százaléka szerint az életfogytig tartó szabadságvesztés szabadlábra helyezés esélye nélkül, kilenc százaléka szerint az életfogytig tartó szabadságvesztés a szabadlábra helyezés lehetőségével lenne a jogos büntetés.

A Lake Research Partners kutatói által, a regisztrált szavazók körében májusban lekérdezett kutatás szerint a megkérdezettek 33 százaléka helyeselte csak a gyilkosok halálbüntetését - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A válaszadók többsége a halálbüntetés elvének jogosságát kérdőjelezte meg, de sokan fejezték ki aggályukat, hogy esetleg ártatlan személyt végeznek ki. A megkérdezett amerikaiak 65 százaléka támogatná az életfogytig tartó börtönbüntetést a halálbüntetés helyett, ha ez utóbbi költségét bűnmegelőzési programokra költenék inkább.

A felmérés szerint a szavazói magatartásra nem minden esetben lenne hatással a politikai jelölt állásfoglalása a kérdésben. A válaszadók 24 százaléka inkább, 35 százaléka kevésbé szavazna olyan jelöltre, aki a szankció eltörlését szorgalmazza. 38 százalékuk azt állítja, szavazatára egyáltalán nem lenne hatással ez a kérdés.

Egy másik kutatás szerint azonban...

A felmérés eredményei némileg ellent mondanak a Gallup november elején közzétett, ugyanezt a témát vizsgáló kutatásának, amely szerint az amerikai lakosok (nem csupán a regisztrált szavazók!) 64 százaléka támogatja a halálbüntetést.

A Gallup szerint, amikor a megkérdezetteknek felajánlották a választási lehetőséget az életfogytiglani börtön és a halálbüntetés között, 46-49 százalékos arányban oszlott meg a vonatkozó büntetési szankciók helyeslőinek száma.

Az Egyesült Államok 51 tagállamából 35 alkalmazza még törvényi szinten a halálbüntetés lehetőségét. A 2009-ben tizenegy tagállamban összesen 52 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.