Már késő, ha jelentkeznek a hepatitisz tünetei

Infostart
2010. november 22. 08:49
Évente hat-nyolcszáz esetben okoz halált Magyarországon a hepatitis C. Egy új nyálteszttel ma már 20 perc alatt kimutatható a fertőzés. Az InfoRádió által megkérdezett hepatológus főorvos azt mondta: a májzsugorodást okozó vírus nagyon alattomos, amikor már jelentkeznek a tünetek, a gyógyulási esély nagyon kicsi, ezért fontos a betegség mielőbbi felismerése.

A májgyulladást okozó hepatitis C előfordulása Magyarországon egy százalék alatti, vagyis minden száz emberből egy hordozza a vírust - mondta az InfoRádió által megkérdezett hepatológus, aki hozzátette: a vírust hordozók nagy része beteg, de ezt nem tudja magáról.

A májgyulladás lassan zajlik bennük, mindaddig, amíg néhány év múlva májzsugor vagy májrák jelentkezik - fogalmazott Makara Mihály, hangsúlyozva: amikor a tünetek már jelentkeztek, kevés az esély a gyógyulásra.

A főorvos kiemelte, hogy akkor kell felfedezni a betegséget és meggyógyítani, ameddig az nem okoz panaszt. Májunk óriási tartalékkal rendelkezik, a vírus pedig ezeket a tartalékokat emészti fel. Amikor a panaszok jelentkeznek, a máj nagy része már tönkrement - magyarázta.

Ma már létezik egy olyan teszt - igaz Magyarországon még nem kapható -, amely a nyálból húsz perc alatt kimutatja, van-e bennünk hepatitis C vírus.

Makara Mihály azt ajánlja, hogy a Májmoly.hu oldalon található kérdőívet töltsük ki, és az alapján döntsük el, érdemes-e orvoshoz fordulnunk.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást