Ijesztő mértékben emelkedik a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

Infostart
2010. november 22. 15:54
Emelkedik az AIDS betegek száma Magyarországon. A Szent László Kórház infektológusa az InfoRádiónak elmondta, 2010 első félévében több mint száz megbetegedést regisztráltak. Szlávik János kiemelte, a fertőzés főleg a homoszexuálisok körében emelkedett jelentősen, nagy részük fiatal férfi.

A kilencvenes években és a kétezres évek elején évi ötven-száz HIV-fertőzöttet észleltek Magyarországon, de arányuk az elmúlt néhány évben egyre nő - mondta az InfoRádiónak a Szent László Kórház infektológusa, aki hozzátette: tavaly 140 új fertőzött volt, 2010 első félévében pedig már százat regisztráltak, vagyis valószínűleg számuk tovább fog emelkedni.

Szlávik János hangsúlyozta: az új fertőzöttek még mindig nagyrészt a legnagyobb rizikócsoportból, a homoszexuálisok közül kerülnek ki. Szerencsére nem nagyon észlelnek intravénás kábítószerest, pedig ők néhány, akár Magyarországgal határos államban is komoly rizikócsoportot jelentenek.

A szakember kiemelte, hogy egyre fiatalabbak fertőződnek meg, hiszen ma már nem ritka, hogy 18-20 éveseket regisztrálnak HIV-fertőzöttként.

Az emberek kilencven százaléka szinte semmit nem tud a betegségről, így azt sem tudják, hogy a HIV ma már jól gyógyítható és megelőzhető. Szlávik János úgy véli, többek között azért is emelkedik a fertőzöttek száma, mert a fiatalok eléggé meggondolatlanok.

Korábban a HIV-fertőzöttek 15 százaléka volt nő, arányuk azonban fokozatosan csökken, és az elmúlt években már alig éri el a tíz százalékot. A szakértő szerint ennek egyik oka az, hogy a "klasszikus" rizikócsoportra, a prostituáltakra nem annyira jellemző, hogy megbetegednének.

A fertőzött nők nagy része olyan férfiakkal létesített szexuális kapcsolatot, akik járvány sújtotta - afrikai vagy délkelet-ázsiai - országból érkeztek. Vannak köztük külföldiek, akik prostitúcióból élnek Magyarországon, de elvétve vannak olyan nők is, akik külföldiek és kábítószeresek - magyarázta Szlávik János, aki kiemelte: bár Magyarországon évről évre nő a fertőzöttek száma, a bumm még nem következett be.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást