A szaglásban is keresendő az elhízás oka

Infostart
2010. november 22. 20:20
A túlsúlyos embereknek intenzívebb a szaglásuk, ezért étvágygerjesztőbbnek tartják az ételt, amelyből többet esznek - derült ki egy brit kutatásból.

A Portsmouth-i Egyetem kutatói 64 önkéntesen végeztek kutatást, és azt találták, hogy minél kövérebb valaki, annál erősebben érzi az ételek illatát, amelyből így többet is fogyaszt. Korábbi kutatások már rávilágítottak arra, hogy agyunk egy része, amely a szagokról érkező információt tárolja, kapcsolatban van az agy táplálkozási központjával.

A Chemical Senses című folyóiratban publikált tanulmányukban a brit kutatók most arról értekeznek, hogy nemcsak a mozgásszegény életmódban, hanem a szaglásban is keresendők az elhízás okai.

A kutatásban résztvevőknek a szaglását vizsgálták, és kiderült, hogy jobban érezték az ételek szagát teli hassal, mint éhesen. A kutatócsoport azt találta, hogy azok, akiknek nagyobb volt a testtömeg-indexük, intenzívebben érezték az ételeket a soványakhoz képest.

Dr. Lorenzo Stafford, a kutatás vezetője úgy véli, ez az élénkebb szaglás "kényszerít" arra valakit, hogy folytassa az evést, még akkor is, ha már tele van.