Szenzáció a sípályákon!

InfoRádió / MTI
2010. november 20. 10:18
Új trend hódít az olasz hegyek sípályáin. A "slow ski" mozgalom szerint, ahogy a mindennapi életben, úgy siklás közben is érdemes tempót váltani. A lassú síelésre már az Alpokban és Dolomitokban is felkészültek.

"Éveken át a száguldás volt a divat a síelésben is. Úgy szaladtak le a pályán, mintha munkába rohantak volna. A városi tempót követték kétezer méter felett is, de ettől ma már egyre többen el akarnak szakadni. Rájöttek, hogy a havas természet látványáért érdemes lassítani" - nyilatkozta a Corriere della Sera című napilapnak Giuliano Trucco, az olasz-svájci Cervino (a Matterhorn közeli Zermatt) csúcsainak legismertebb alpesi vezetője.

Az olasz konyhában elterjedt slow food mozgalom, a vásárlásban divatos a slow shopping, a lassabb és élvezetesebb utazási ritmust javasló slow travel után alacsonyabb sebességre kapcsoltak az olaszországi sípályákon is. Még nincsen pontos adat arról, hányan érdeklődnek a slow ski iránt, az itáliai síszezon még el sem kezdődött, a pályák üzemeltetői azonban máris bővítették kínálatukat a lassúbb tempót kereső vendégek számára.

A Cervino olasz oldalán idén megnyitott két fekete színű pálya mellett külön útvonalat építettek ki a slow ski szerelmeseinek: több helyen padokat állítottak, hogy a síelők innen gyönyörködhessenek a táj látványában.

A szintén alpesi Sankt Moritz holdfényes éjszakai sísétákat kínál - vezető kíséretében. A világörökségnek választott Dolomitok olasz szívében, Val Badiában az "íz-léssel síelni" jelszót választották: tíz menedékházat szereltek fel, hogy a slow ski síelői megpihenjenek, és rögtön meg is kóstolják a helyi ételkülönlegességeket. Cortinában ski-safarival várják a vendégeket: sítalpon játhatják be az I. világháború egykori csatatereit vagy az itt élő nyelvi kisebbség, a ladinok legendáinak helyszíneit.

Úgy tűnt, a téli idegenforgalom fellendítését szolgáló slow ski-hez elsősorban a síelők tömegétől távolabb eső, csendesebb pályák akarnak csatlakozni, de a Dolomitok több mint ezer kilométeres pályahálózatán is teret adtak a lassítani kívánóknak.