Nem akarnak melegebb tájakra költözni a kacsák

InfoRádió / MTI
2010. november 15. 15:37
A moszkvai parkokban a szokatlan novemberi meleg miatt a sünök és a borzok nem kezdték meg téli álmukat, a mókusok és a nyulak többsége nem váltott bundát, a vadkacsák pedig nyugodtan úszkálnak, mintha nem is akarnának melegebb égtájra költözni.

A költöző madarak többsége elrepült már a fővárosból, de a megfigyelések szerint számos madár párzani kezdett, noha ezt tavasszal szokták tenni. A fővárosi állatkertben például a fácánok násztáncot járnak, és hívogatják a párjukat, de ugyanezt teszi sok vadon élő madár is.

Ugyancsak a fővárosban az egyik parkerdőben virágzásnak indultak a százszorszépek, a margaréták és a rózsák, bimbózik az orgona - adta hírül a Komszomolszkaja Pravda című lap.

A tavalyi két alkalom után idén már 17 melegrekord dőlt meg, s ebből 14 nyáron, 2 november 11-én és 12-én, a 17. pedig hétfőn: az eddigi november 15-i, 11,7 fokos rekordot 1923-ban jegyezték fel, hétfőn viszont 12,3 fokos meleget mértek. A középhőmérséklet az orosz fővárosban idén várhatóan 2 Celsius-fokkal lesz magasabb a szokásosnál.

Noha a hőmérő higanyszála Moszkvában rendszerint már október elején 0 fok alá esik, a héten még meleg lesz: hétfőn 13, aztán 9 Celsius-fok lesz várhatóan a legmagasabb hőmérséklet, s két hét után első ízben péntekre virradó éjszaka lesz mínusz 1 fok, szombaton hajnalban pedig már mínusz 3 fok várható.

A mérsékelt égövön fekvő Krasznodari területen, ahol a novemberi átlagos középhőmérséklet 6,5 fok, az elmúlt napokban 30 fok körüli hőség uralkodott és erdőtüzeket kellett oltani.