Olyan lesz a csoki, mint a kaviár

Infostart
2010. november 14. 17:58
Húsz éven belül olyan különlegességnek számíthat a csokoládé is, mint a kaviár, a kistermelőknek ugyanis egyre kevésbé éri meg kakaóbabot termeszteni.

A csokoládé iránti kereslet egyre nő, sok nyugat-afrikai gazda azonban felhagy az időigényes kakaótermesztéssel, mivel az egyszerűen nem éri meg. Annak ellenére sem, hogy az utóbbi hat évben megduplázódott a kakaó világpiaci ára - ebből azonban a kistermelők szinte semmit sem érzékeltek.

Egy ghánai központú, környezetvédelmi kutatásokkal foglalkozó szervezet vezetője, John Mason szerint két évtized múlva a csokoládé olyan lesz, mint a minőségi kaviár: egy átlagember aligha engedheti majd meg magának, hogy vásároljon belőle.

Rossz hír ez a csokifüggők számára, Marc Demarquette csokoládékészítő szerint azonban lehetnek előnyei is. "Leírhatatlan különbség vagy a valódi csokoládé és az átlagos édesipari termékek között, amelyek tele vannak cukorral és pálmaolajjal, és meg sem érdemlik, hogy csokinak nevezzék őket" - jelentette ki.