Tizenhét pont, három szakácssapka - ilyen magasra a Costes mellett nem értékelt más éttermet a régióban a Gault Millau osztrák étteremkalauz. Jókúti András, a Világevő blog szerkesztője szerint ez azt jelenti, hogy a tavasszal Michelin-csillaggal kitüntetett Ráday utcai étterem a világ legjobbjai közé tartozik.
Jókúti szerint azzal, hogy a Gault Millau tavaly végre a budapesti éttermekkel is érdemben foglalkozott, Magyarország végre felkerült a gasztronómia világtérképére. Az pedig, hogy a pontszámok idén növekedni tudtak, egyértelműen az európai elitbe tartozást jelent.
A Michelin és a Gault Millau is Franciaországban indult útjára, ez a két leghitelesebb étteremkalauz. A két kiadvány készítői különböző értékelési rendszert használnak: a Michelin legfeljebb három csillagot oszt ki, és jelzi, ha valahol kedvező áron fogyaszthatók jó minőségű ételek. A Gault Millau ezzel szemben egytől húszig pontoz.
A nem hivatalos átszámítási rendszer szerint 15-16 Gault Millau pont felel meg egy Michelin-csillagnak, a 17 esetenként már a két csillagos mezőnyt jelöli. Nem lenne tehát meglepő, ha a jövő tavaszi Michelin-kalauzban a Costes már két csillaggal szerepelne - tette hozzá Jókúti András.
A Vendég&Hotel szaklap főszerkesztője, Vágó Ágnes szerint a Gault Millau értékelését elsősorban az éttermesek tartják számon, a külföldi vendégek azonban felfigyelhetnek a Costes sikerére.
Amikor márciusban az étterem megkapta a Michelin-csillagot, duplájára nőtt a vendégszám. Most a Costes vezetése tíz-húsz százalékos emelkedést vár, elsősorban külföldieket - tette hozzá a szakújságíró.
Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa