Kapcsolattartás Facebookon vagy személyesen?

Infostart
2010. november 9. 08:20
Négyből egy ember több időt szán arra, hogy online tartsa a kapcsolatot barátaival és rokonaival, minthogy személyesen találkozzon velük - derült ki egy felmérésből.

Közel egy tucat módja van - e-mail, chat, Twitter, Facebook stb - annak, hogy a kanapénkról tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel és rokonainkkal. A brit Yazino online játékportál kétezer felnőtt megkérdezésével készül felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 11 százaléka inkább otthon marad, és a számítógépén kommunikál a többiekkel, még akkor is, ha lehetősége lenne találkozni velük.

Az otthon maradás oka lehet lustaság, pénzhiány, vagy egyszerűen csak az, hogy az illető nem akar túl sűrűn személyes kapcsolatba lépni családjával és ismerőseivel, megelégszik, ha rövid üzeneteket vált velük.

A britek átlagosan heti 4,6 órát töltenek azzal, hogy a világhálón kommunikálnak ismerőseikkel, és mindössze hat órát fordítanak arra, hogy személyesen is találkozzanak velük. Vannak olyanok is (a megkérdezettek három százaléka), akik heti 25 órát vagy még többet töltenek az online kapcsolattartással.

Ma már legalább akkora a valószínűsége, hogy sms-t vagy e-mailt írunk a barátoknak, rokonoknak, mint a telefonálásnak - hangsúlyozta a felmérés kapcsán a portál alapítója, Hussein Chahine, aki szerint az emberek inkább a gyors és gyakori elfoglaltságot kedvelik, nem pedig a hosszúra nyúló beszélgetéseket.