Mérgező a világ legkisebb békája

InfoRádió / MTI
2010. november 7. 21:39
A világ legapróbb békája Kubában él, és mérete ellenére csöppet sem védtelen a külvilággal szemben: német és kubai kutatók az alkaloidok csoportjába tartozó mérgeket azonosítottak bőrében.

Az Eleutherodactylus iberia névre hallgató békafaj egy centis hosszával nem csak a legkisebb kétéltű, hanem összességében is az egyik legapróbb szárazföldi gerinces.

A világ hatezer békafaja közül mindössze 250 bőre tartalmaz alkaloidokat - magyarázta Miguel Vences, a németországi Braunschweigi Műszaki Egyetem professzora, aki csapatával felfedezte e mérgeket a minibéka bőrében.

Valószínű, hogy mérgező állatkák elfogyasztásával tesz szert a béka e hasznos képességre. Zsákmányállatai ugyanis mikroszkopikus méretű, többnyire alkaloidtartalmú atkák és hangyák, amelyeket a nagyobb békák észre sem vesznek - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A bőrében feldúsuló méreganyag megvédi a kétéltűt a ragadozóktól. Ezáltal engedheti meg magának, hogy nappali életmódot folytathasson, és feltűnő színezete is ennek köszönhető. A kontrasztos színezet többnyire jellemző a mérgező állatokra, amelyek ezzel riasztják el ragadozóikat - közölte Ariel Rodriguez, a Havannai Ökológia Intézet kutatója, aki fő szerzője a Biology Letters című folyóiratban megjelent tanulmánynak.

Vences és kubai kollégái a Kuba keleti részén elterülő esőerdőben kutatták fel az ujjbegynyi békákat. A kutatók elmondása szerint csöppet sem volt könnyű dolguk, hiszen a parányi állatkák megtalálásához levelenként kellett felforgatniuk az esőerdő talaján felgyülemlett avart.