Így okozhat infarktust a túl szennyezett levegő

InfoRádió / MTI
2010. november 3. 12:43
Országszerte kritikus a levegő szennyezettsége. A Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője szerint emiatt az elmúlt napokban megnőtt a felső légúti betegek száma. A szálló por nemcsak az asztmásokra veszélyes, hanem a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőkre is. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese az InfoRádióban közölte: Budapesten meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet. Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Sopronban a fővárosinál is rosszabb a helyzet.

A szennyezett levegőben nagyon sok olyan anyag található, amely a nyálkahártyán okoz gyulladást, és így csökkenti a védekezőképességet. Emiatt a hűvösebb hónapokban gyakoribbak a légúti fertőzések, sőt, nem ritkán súlyos tüdőgyulladás is előfordulhat - mondta el az InfoRádióban a Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője.

Mucsi János hozzátette: a légszennyezettség és a megbetegedések összefüggéseit egyértelműen ki lehet mutatni. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy a páciens amúgy is elkapta volna-e a szóban forgó kórt - jegyezte meg.

Bekerül a véráramba

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a légúti betegségek száma emelkedik ilyenkor, hanem a szív- és érrendszeri panaszoké is. Ugyanis, ha a belélegzett finom, szálló por 2,5 mikronnál kisebb méretű, akkor a részecskék lejutnak a legkisebb légutakba és a léghólyagocskákba, majd a falukon áthatolva bekerülhetnek a véráramba is, ahol a szervezet idegen anyagként azonosítja ezeket.

Ilyenkor az immunrendszer védekezésképpen elindítja a véralvadás folyamatát, amitől vérrögök keletkezhetnek az erekben. Ez pedig fokozza a szívinfarktus, az agyvérzés, az embólia és a trombózis kialakulásának veszélyét - magyarázta Mucsi János.

Az ügyvivő az asztmás betegeknek azt tanácsolja, hogy mostanában véletlenül se hagyják abban a tartós megelőző szerek, inhalálók alkalmazását. A jól karbantartott asztmás ugyanolyan eredményesen tud védekezni az enyhe légszennyezés ellen, mint azok, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Ha viszont a levegő szennyezettsége nagyon magas, akkor sokkal hevesebb reakcióra lehet számítani - figyelmeztetett Mucsi János.

Túl a határon

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a fővárosban meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet, azaz a 75 mikrogramm per köbmétert, tegnap ez a szint még 50 és 70 között volt.

Páldy Anna hozzátette: fővárosi szmogriadó feltétele, hogy háom mérőállomáson két napon keresztül 100 mikrogramm per köbméternél magasabb legyen a porkoncentráció mértéke, ilyenre két éve volt utoljára példa. Úgy véli, Budapesten nem kell majd elrendelni szmogriadót, de több városban bevezethetnek korlátozó intézkedéseket.

A szakember a légzőszervi betegségekkel küzdőknek azt javasolta, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Szólt arról is, hogy vasárnap várható kedvező fordulat az időjárásban.

A Levegő Munkacsoport levélben fordult több város vezetőjéhez, köztük Budapest főpolgármesteréhez. Írásban hívták fel a  figyelmüket a levegő magas szennyezettségi értékekre - mondta el az InfoRádiónak Simon Gergely, a szervezet munkatársa.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mucsi János tüdõgyógyász
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Páldy Anna ÁNTSZ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Simon Gergely Levegõ Munkacsoport
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást