Ezért hasonlít a kávé, a bor és a tej

InfoRádió / MTI
2010. november 2. 09:28
Akármilyen drágaság legyen, a liter tej és a liter bor ára nem haladhatja meg az ezer lírát - ismételték büszkén Rómában még az euró bevezetése előtti korban. Azóta a tej és a bor ára is emelkedett, egyedül a presszókávé maradt tabu. Mostanáig.

Az olasz fővárosban tíz év óta nem drágult a sarki bár reggeli feketéje, egészen mostanáig. "Az átlagár pontosan 79 cent volt, még akkor is ha Milánóban és Velencében már régóta több mint egy eurót kell fizetni érte. Róma központjában, a via Venetón és a turistákkal teli Szent Péter-székesegyház környéki presszókban is minimum egy euró huszat elkértek a pultnál állva fogyasztott kávéért, máshol azonban vigyáztunk arra, hogy ne váljon luxuscikké. Azt akartuk, hogy kifizethető, mindennapi öröm maradjon" - mondta el a Corriere della Sera című napilap római mellékletében Nazareno Sacchi, a Confcommercio kereskedelmi szövetség elnöke.

A gazdasági válság azonban a római jólét jelképének tartott csésze kávét is elérte. Novembertől majdnem mindenhol egy euróra emelkedett az ára. "Aki teheti, nem emeli meg, inkább a szendvicsek árán hozza be a veszteséget, de nehéz lesz sokáig egy euró alatt tartani a kávé árát. 2008 óta hat euróval emelkedett a nagykereskedelmi ár. Jelenleg egy kilóért a presszósok 15 eurót fizetnek, ebből közel 130 csészét tudnak főzni" - magyarázta a római presszósok vezetője Alberto Pica, a Giolitti kávéház és fagylaltozó tulajdonosa, ahol eddig hetven centbe került egy csésze kávé.

Az olaszok fejenként 600 csésze kávét isznak évente, a legtöbbet Rómában, ahol nyolcezer presszó működik. A kávéfogyasztás egykor a presszók bevételének hatvan százalékát tette ki, ma már csak húsz százalékát.