Miért nem jó, ha jegeli a feldagadt bokáját?

Infostart
2010. november 1. 08:15
Eddig jéggel vagy fagyasztott borsóval próbálta csillapítani a feldagadt bokáját? Amerikai kutatók kiderítették, hogy ez rossz módszer, mert a gyógyuláshoz szükség van kordában tartott gyulladásra.

A legjobb, ha a sérült izmot jegeljük, így csillapítani lehet a duzzanatot - eddig legalábbis ez volt a módszer a sérülések azonnali kezelésére, most azonban az ohiói Cleveland Clinic kutatói kiderítették, hogy ezzel csak rontunk a helyzeten. A jegelés ugyanis lelassítja a gyógyulás folyamatát, mivel meggátol egy "javítóhormon" termelődését.

A Federation of American Societies for Experimental Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy akut sérülések esetén az izomgyulladás alapvető fontosságú a gyógyuláshoz.

Azt találták, hogy a gyulladt sejtek nagy mennyiségben egy inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) nevű hormont termelnek, amely jelentősen növeli az izomzat regenerálódásának a mértékét.

A kutatók egereken végeztek kísérletet. Két csoportra osztották az állatokat: az elsőben genetikailag módosított egereket raktak, amelyeknél sérülés esetén nem indult be gyulladásos folyamat, míg a második csoport "normális" volt.

Minden egér szervezetébe bárium-kloridot fecskendeztek, hogy izomsérülést idézzenek elő. Azt találták, hogy az első csoport egerei nem gyógyultak, a többi állat szervezete viszont helyrehozta a sérülést. Amikor a kutatók megvizsgálták az izomszöveteket, azt találták, hogy az egészséges egerek szervezetében nagy mennyiségű IGF-1 hormon termelődött.

A sérülések gyógyulásához szükség van gyulladásra - nem túl sokra, csak egy kevésre - magyarázta Gerald Weissmann, a tanulmányt közlő folyóirat szerkesztője, aki hozzátette: már régóta ismert, hogy a kortizonhoz hasonló gyulladáscsökkentő gyógyszerek huzamosabb ideig történő szedése lassítja a gyógyulást.