Svédország hadba vonult a nyestkutyák ellen

InfoRádió / MTI
2010. október 31. 20:43
A svéd-finn határon automatikus kamerás megfigyelőrendszer kialakítását tervezik. Az Észak-Európában és a schengeni országokban sem magától értetődő akció oka, hogy egyre nagyobb számban érkeznek Svédországba nyestkutyák. Az eredetileg Ázsiából származó faj az 1920-as évek óta Ukrajna felől egyre szélesebb körben terjed el Európában.

A svéd állatorvosi hatóságok többek közt a veszettség és a kutyagalandférgek behurcolásától tartanak. A nemkívánatos határátlépőket csalik segítségével kívánják befogni, majd terv szerint megvizsgálnák, ivartalanítanák és végül jeladókkal felszerelnék majd fel őket - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az állatok határon átnyúló vándorlása az elmúlt években jelentős üggyé nőtte ki magát Európa északi részén. Így például az amúgy teljesen átjárható finn-norvég határ mentén már egy ideje hosszú szakaszokon kerítést állítottak fel, mert a norvég rénszarvastenyésztők nem akarták, hogy a kopárra legelt tundra miatt északra kitérő szomszédos rénszarvasok az ő csordáik elől egyék el a táplálékot.

Teljesen más a finn és orosz farkasok megítélése. Rájuk a zoológusok a svéd farkaspopuláció kívánatos vérfrissítéseként tekintenek, mivel azt erősen veszélyezteti a beltenyészet és az illegális vadászat. A bevándorolt farkasokat hivatalosan nem lehet elejteni Svédországban.