Megtudtuk, mire és kikre lehet hatással az óraállítás

Infostart
2010. október 28. 09:29
Jó hír: egy órával többet alhatunk vasárnap, ugyanis a téli időszámítás kezdete miatt hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat. A Mavir szerint a nyári időszámításnak köszönhetően 6 milliárd forinttal csökkenhet az ország éves villanyszámlája. Az átállásnak több előnye mellett azonban kedvezőtlen hatásai is lehetnek: az alvásciklus változást például sokan hetekig nem tudják feldolgozni.

Minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21., azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák.

Tovább alhatunk

Idén a téli időszámítás kezdete október 31-re esik, ezért hajnali három órakor egy órával vissza kell állítani az órákat. A mostani változás a kedvezőbb, egy órával ugyanis többet alhatunk.

{{keretes_cim}}

Kaliforniában egy tizenéveseket szállító személyautó felborult az úton, megölve egyik utasát, többen pedig megsérültek. Az autó vezetője azzal védekezett, hogy az úttest locsolás miatt rendkívül síkos volt, ezért az autó megcsúszott. A környéken a locsolást végző, számítógéppel vezérelt berendezés az üzemeltető állítása szerint csak a végzetes baleset bekövetkezte után 15 perccel indult be. Valószínűsíthető azonban, hogy a locsolóberendezés az akkoriban érvényben lévő nyári időszámítás szerint egy órával korábban, vagyis a baleset előtt 45 perccel kapcsolt be, így ennyi idő alatt síkossá tehette az úttestet, ami a végzetes balesethez vezetett. (Wikipédia)


Egészségügyi szempontból az óraállítás az emberekre negatív hatással lehet, az alvásciklus változását akár egy hétig is megérezzük - mondta korábban az InfoRádiónak Novák Mária, a torontói egyetemen alvászavarokkal foglalkozó pszichiáter.

Kezdetben csupán azért javasolták az óraállítgatást, mert nyáron a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani.

Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás kedvező mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak.

Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Ide sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt kevesebb lehet a közúti baleset. Mivel az emberek rövidebb ideig tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusok szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak. Például a fogyasztói társadalomban egyre terjedő légkondicionálók nyáron, a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

Magyarországon 1980 óta állítjuk át évente kétszer az órákat az alternatív időszámítás bevezetése miatt.

Ezer háztartás éves energiafogyasztása

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése.

Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos - 2000-4000 MWh - fogyasztáscsökkenés látható, ez az érték közelít Magyarország egy napi átlagos fogyasztásához - mondta el az InfoRádiónak Tari Gábor vezérigazgató.

Hozzátette: az éves szinten becsült megtakarítás csaknem 120 GWh (120 000 000 kWh), ami 30-40 ezer, vagyis egy kisvárosnyi háztartás éves fogyasztásának felel meg. Ez 6 milliárd forinttal csökkenti a villanyszámlát.

Emellett a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát kell az erőművekben termelni, akkor kevesebb károsanyag jut a légkörbe - jegyezte meg a szakember.

Kisebb várakozás várható a vasútnál

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a téli időszámításra átállás a járatok közlekedését nem érinti.

A vonatok menetrendjét szintén nem kellett módosítani az óraállítás miatt, négy nemzetközi és egy belföldi vonat azonban a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja majd be a téli időszámítás szerinti indulást - tájékoztatott a MÁV-Start Zrt.

Mindössze egyetlen belföldi vonatot érint az óraigazítás vasárnap hajnalban a vasúti közlekedésben: a Somoskőújfalu - Hatvan vasútvonalon közlekedő 5819 számú személyvonat Somoskőújfalu állomásról már a téli időszámítás szerint indul.

A nemzetközi vonatok közül a Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs vonalon közlekedő Dacia EuroNight mindkét járatát Magyarországon éri az óraállítás.

A szerelvények Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád és Budapest felől érkező járatai Kelebián várnak majd körülbelül egy órát.

Hanganyag: Panulin ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tari Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást