Miért veszélyes, ha nem reggelizik?

Infostart
2010. október 27. 10:33
Ha rendszeresen kihagyjuk a reggeli étkezést, akkor az növeli a súlyos szívbetegségek kialakulásának a kockázatát - derült ki egy ausztrál kutatásból.

Ha reggelente üres gyomorral megyünk el otthonról, akkor könnyen elhízhatunk, hasunk tájékán elraktározódik a zsír, a koleszterinszintünk megnő - mindezek pedig a szívbetegség kialakulásának a rizikófaktorai. A reggeli elhagyása akár a vér inzulinszintjét is megnövelheti, amely a cukorbetegség előjele.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatás eredménye alapján azt a következtetést vonták le ausztrál szakemberek, hogy azok a felnőttek vannak leginkább veszélyben, akik gyerekként rendszeresen kihagyták a reggeli étkezést.

A Tazmániai Egyetem kutatói 20 éven keresztül figyelték meg közel kétezer önkéntes reggelizési szokásait. Azt találták, hogy azok, akik gyerekként rendszertelenül reggeliztek, a húszas éveik végére közel voltak ahhoz, hogy komoly szívproblémájuk legyen.

Szakértők szerint ennek egyik oka az, hogy reggeli nélkül nagyobb a valószínűsége annak, hogy cukros nassolnivalókat eszegetünk, valamint kevés rostban, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasztunk.

A reggelizés gyakori kihagyása miatt sokan nem a megszokott időben ebédelnek. A reggeli hiánya az egészségtelen és a kaotikus életmód jele lehet - kommentálta az eredményt Catherine Collins vezető dietetikus.