Knut miatt leváltják az állatkert igazgatóját?

InfoRádió / MTI
2010. október 27. 09:30
Már a politikába is begyűrűztek a berlini állatkert népszerű jegesmedvéjének mostoha sorsa által vert hullámok, miközben internetes fórumokon a park bojkottjára buzdító felhívások keringenek.

Knut, a vita főszereplője nemrég új kifutóba került, miután a régit kinőtte. Új helyét három idős nőstény jegesmedvével kell megosztania - ők azonban meglehetősen nyersen bánnak a jövevénnyel. A domináns "öreglányok" (mindegyik legalább húszéves) éreztetik Knuttal, ki az úr(nő) a háznál: fenyegető tartást vettek föl, egyikük pedig bele is harapott a fiatal hím medve nyakszirtjébe, aki a meglepetéstől hanyatt esett, bele a vízbe.

A nemzetközi mércével nem éppen tágas jegesmedve-kifutót a nőstények uralják: bejárják az egész területet, miközben Knutnak csak egy kiszögellő sziklaperemen jut hely. Onnan lesi félénken a többieket - a látogatóknak pedig szinte megszakad a szívük a látványtól. Sok kisgyerek sírva fakadt a jegesmedvék kifutója előtt - írta a Der Tagesspiegel.

A berlini újságnak nyilatkozó Claudia Hämmerling (Zöldek) az erősödő felháborodást meglovagolva már azt követelte, hogy az állatkert felügyelő bizottsága bocsássa el Bernhard Blaszkewitz igazgatót. Egyúttal felszólította a szenátust (a tartományi kormányt), hogy kösse feltételekhez az évi 7 millió eurós támogatás átutalását az állatkertnek.

A lap megkereste "Knut-ügyben" Else Poulsent is. A nemzetközi hírű medveszakértő, aki állatkerti menedzserként és számos szakkönyv szerzőjeként több kitüntetésben részesült már, úgy véli: Knut rosszul néz ki, testtartása aggodalomra ad okot. Bundája megritkult, foltokban kilátszik a bőre, korához képest fejletlen az izomzata. Mindez nyilvánvalóan az átélt stressz következménye - vélte a kanadai szakértő.

Poulsen szerint természetes, hogy a három nőstény agresszívan viselkedik a kifutó új lakójával szemben. "A szabadban élő nőstények ösztönösen félnek a közelükbe kerülő hímektől. Ott ki tudnak térni előlük - az állatkerti kifutó azonban zárt (és meglehetősen szűk) hely. Ezért a három nőstény zárt csoportként, mint holmi banda lép fel Knuttal szemben, ez pedig nem jó" - fogalmazott Poulsen.

Szerinte a park igazgatóságának mindenképpen változtatnia kellene a helyzeten. "A kifutó túl kicsi négy felnőtt jegesmedve számára, a tartási körülmények monotonok, a medvék egész nap unatkoznak - holott alapvetően intelligens állatok. Agyukat állandóan foglalkoztatni kell, például azzal, hogy az eleséget dobozokba, gömbökbe rejtve kapják: maguknak kell rájönniük, hogyan férhetnek hozzá a csábítóan illatozó falatokhoz. Ez azért is jó, mert addig sem egymással vannak elfoglalva, amíg kiszedik a rejtekhelyről a fejadagjukat" - tanácsolta a berlini kollégáknak a kanadai medveszakértő.