Napi fél liter tejjel megelőzhető lenne egymillió magyar szenvedése

Infostart
2010. október 20. 10:20
Hazánkban legalább 900 ezer embert érint az oszteoporózis, holott csontszöveteink kalciumhiány következtében fellépő anyagcsere-betegsége, megritkulása már napi két-három pohár tej elfogyasztásával megállítható, illetve késleltethető lenne. Az Oszteoporózisos Betegek Országos Egyesületének elnökét az InfoRádiónak elmondta: nemcsak a testi tünetekkel, hanem sok esetben a depresszióval és az elszigeteltséggel is meg kell küzdeniük a csontritkulásban szenvedő betegeknek.

Annak ellenére, hogy a "néma kórnak" is nevezett népbetegség, a csontritkulás alapvető "gyógyszere" a tej, mindenki számára elérhető és megfizethető, mi magyarok mégis csak napi 1,8 decilitert fogyasztunk belőle a táplálkozástudományi szakemberek által javasolt 5-6 deciliter helyett.

A tej- és a tejtermék mennyiség kiegyensúlyozott táplálkozás esetén kalciumszükségletünk 75 százalékát, azaz 720 miligrammot fedezne a minimálisan javasolt napi 1000 miligrammból. A tej és tejtermékek azért is tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, ami segíti a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását - hangsúlyozzák orvosok és dietetikusok egyaránt.

Október 20-a az oszteoporózis világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint, így napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő ötven évben a lakosság elöregedése miatt várhatóan megduplázódik.

Annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét e betegség veszélyeire, az Egészségügyi Világszervezet indítványára 1996 óta számos országban, köztük 1998-tól minden év október 20-án Magyarországon is megrendezik az oszteoporózis világnapját, amelynek hazai meghonosítását az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete kezdeményezte.

Csontjaink és a kalcium

Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, közöttük is elsősorban a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, azt a táplálékokból kell magunkhoz vennünk, testtömegünktől függően naponta mintegy 1000-1500 miligramm mennyiségben. Habár testünk súlyának mindössze 1,5-2 százalékát teszi ki a kalcium, e mennyiségnek 99 százaléka csontjainkban és fogainkban raktározódik el. A megfelelő mennyiségű kalcium bevitele különösen gyermekkorban fontos, mivel a csontérés ekkor még nem, csak 25-30 éves korunk körül fejeződik be, legnagyobb csonttömegünk 5 százalékos növekedése pedig akár 25-30 százalékkal csökkentheti csontjaink időskori sérülékenységét, valamint az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.

Magyarországon a népesség 10 százalékát érinti a csontritkulás: 600 ezer nőt és 300 ezer férfit - mondta az InfoRádiónak az Oszteoporózisos Betegek Országos Egyesületének elnöke, aki hozzátette: a betegség számlájára hozzávetőleg évi százezer csonttörés írható. Ezek sürgősségi ellátása 16 milliárd forintba kerül, a további ellátás pedig 10,5 milliárd forinttal terheli meg az egészségügyi költségvetést.

Zalatnai Klára hangsúlyozta: a betegek komoly fájdalommal élnek, rosszul mozognak, meggörbül a hátuk, légzésfunkciójuk romlik és nő a társbetegségek kialakulásának a kockázata is. Elszigeteltté és depresszióssá válhatnak, önértékelésük romlik.

A nők veszélyeztetettebbek

Az oszteoporózis olyan súlyos betegség, amely a szervezet kalcium- és D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, ezáltal pedig a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, ezért is nevezik "néma kórnak", aminek következtében a csontok lényegesen érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra és, súlyos esetben akár már minimális erőhatásra is könnyedén eltörnek.

Az oszteoporózis a 60 év feletti hölgyek harmadát, valamint az 50 év feletti urak ötödét érinti. A betegség tehát nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál, aminek az oka az, hogy menopauzában az ösztrogén hormon szintjének gyors csökkenése magas csonttömegveszteséget okoz. Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás, valamint a dohányzás is.

Megelőzés


Csontszöveteink ritkulása, aminek mértékét nagyban befolyásolja csontjaink korábbi tömege, elsősorban a kalcium szervezetünkből való kiürülése miatt következik be, megakadályozásához tehát ezt, a 40-45 éves kortól fokozottan jelentkező folyamatot kell lassítanunk, illetve megelőznünk. Ugyanakkor gyerek- és kamaszkorban van arányaiban szükség a legtöbb kalciumra (800-1000 mg/nap), hiszen a csontok végleges mérete és tömege ekkor alakul ki. A terhesség és szoptatás idején is fokozott bevitel (1300 mg/nap) tanácsos, hogy a magzati csontfejlődés megfelelő legyen.

Táplálkozási szokásaink következménye az, hogy Magyarországon a lakosság döntő többsége abszolút és relatív kalciumhiányban szenved. A megelőzésnek három lépcsője ismert. Az elsődleges prevenció a születéskor kezdődik, a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelét jelenti aktív mozgásra neveléssel együtt. Ha fiatal korban megalapozzák a csontok egészségét, később kisebb lesz az esély a csontritkulásra - mondta Dr. Szűcs Erzsébet az ÁNTSZ egészségvédelemmel foglalkozó főorvosa.

A kalcium szervezetünkből való kiürülését nagy mértékben akadályozhatjuk rendszeres testmozgással, a veszteséget elősegítő italok (kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők) és a dohányzás elhagyásával, illetve kiegyensúlyozott táplálkozás révén, amelyben a leglényegesebb szerepet a magas kalciumtartalmú tej és a tejtermékek játsszák.

Hanganyag: Szabó Fruzsina


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Barna Judit reumatológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth Csaba, a Magyar Oszteoporózis Társaság elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zalatnai Klára, az Oszteoporózisos Betegek Országos Egyesületének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást