Miért nem szeretjük a repülőtéren felszolgált ételeket?

InfoRádió / MTI
2010. október 15. 20:00
A háttérzajok befolyásolják az ízek érzékelését, ez megmagyarázhatja, hogy miért érezzük oly íztelennek a repülőgépek fedélzetén felszolgált ételeket - állítják brit kutatók, akik vizsgálataikról a Food Quality and Preference című szaklapban számoltak be.

A Manchesteri Egyetem kutatói az önkéntesek egy viszonylag kis csoportját vonták be a vizsgálataikba: 48 személynek szolgálták fel ugyanazt az édes és sós aprósüteményt, miközben a fülhallgatóikon keresztül hol a repülőgép fedélzetén észlelhető háttérzajokat "élvezték", hol a csendet.

A résztvevőknek értékelniük kellett, hogy mennyire édesnek, vagy sósnak érzik a süteményt, valamint, azt, hogy mennyire ropogós a nassolnivaló - olvasható a BBC News hírei között.

Magasabb zajszint mellett a sütemények kevésbé édesnek, vagy sósnak, viszont jóval ropogósabbnak bizonyultak. A vizsgálatok magyarázatot adhatnak a fedélzeti étkek íztelenségére.

"A közvélekedés szerint a légi járatokon felszolgált ételek hagynak maguk után némi kívánnivalót. Meggyőződésem volt viszont, hogy a légiforgalmi vállalatok optimális szolgáltatást igyekeznek nyújtani az utasoknak. Így vetődött fel annak a lehetősége, hogy a háttérzajnak lehet valami köze az ételek íztelenségéhez, holott a felszolgált ételeket erőteljesen fűszerezik" - magyarázta a vizsgálatait Andy Woods, az egyetem kutatója.

Hozzátette: az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) is igen erőteljes ízesítésű ételeket készíttet az asztronauták számára, mivel valamilyen ok, vélhetően a háttérzaj miatt kevésbé érzékelik az ízeket.