Penicillint tartalmazó fejhúst foglaltak le

InfoRádió / MTI
2010. október 14. 19:08
Több mint 4800 kilogramm Németországból származó, penicillint tartalmazó fejhúst foglaltak le az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az antibiotikummal szennyezett fagyasztott terméket másodlagos élelmiszer ellenőrzéskor találták meg a Hajdúhús Kft. telephelyén.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkár közölte: a hús penicillin-tartalma a megengedett érték tízszerese volt, ezért azt a hatóság lefoglalta. Kardeván Endre szólt arról is, hogy a Penny Market Kft.-t 30 napon túli számlakifizetések miatt 109 millió forintra büntették, míg a Lidl Magyarország Bt.-nek 155 millió forint bírságot kell fizetnie, mert jogszerűtlenül kért úgynevezett polc pénzt, a szolgáltatással nem arányos díjat számított fel a beszállítóknak és 30 napon túl fizette ki a számlákat.

Az államtitkár hangsúlyozta: a vártnál jobb eredményt hoztak a másodlagos élelmiszervizsgálatok; augusztus 1-je és szeptember 30-a között összesen 20 ezer 613 ellenőrzést végeztek, és 19 millió forint értékben csaknem 72 tonna árut vontak ki a forgalomból.