Alkoholszonda, drogteszt, "részegszemüveg": így harcolnak a diszkóbalesetek ellen

InfoRádió / MTI
2010. október 13. 17:06
Debrecenben, Hajdúböszörményben és Szolnokon összesen öt szórakozóhelyen végeznek ellenőrzéseket civil szervezetek és a rendőrség munkatársai szombat este az Európai Balesetmentes Est elnevezésű program keretében, amelynek célja elsősorban az ittas vezetők kiszűrése.

Már harmadik alkalommal vesz részt a 26 országot érintő programban a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület (HAHA), amelyhez idén partnerként csatlakozott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is - közölte Enyedi Imre, a HAHA Egyesület programkoordinátora szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

Mint mondta, először 2008-ban vettek részt a programban, azóta minden október harmadik szombatján - az Európai Balesetmentes Esten - önkénteseik nagy forgalmú szórakozóhelyek előtt tájékoztatják az autóval érkezőket az ittas vezetés veszélyeiről, illetve végeznek alkoholszondás teszteket. Idén két partnerszervezetükkel Debrecenben és Szolnokon két-két, míg Hajdúböszörményben egy szórakozóhelyen ellenőrzik a fiatalokat helyszínenként mintegy 6-8 munkatárssal - fejtette ki.

Bacsó Attila őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy a szondák mellett "részegszemüveggel" is készülnek kollégái, amellyel demonstrálni tudják az alkohol hatásait az autóvezetésre. Hozzáfűzte, hogy civilben ellenőrzik majd a szórakozóhelyeket, oldva az egyenruha okozta gátakat.

Az őrnagy ismertetése szerint egy éve kiemelt ellenőrzési sorozat folyik az ittas vezetők kiszűrésére. Ennek hatására a tavalyi 105-tel szemben idén 68 balesetnél mutattak ki alkoholos befolyásoltságot, míg az ittasan okozott balesetek aránya az összes között 12-ről 9 százalékra csökkent Hajdú-Biharban.

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat drogtesztek elvégzésével segíti a programot - jegyezte meg Figeczki Tamás, a szervezet debreceni vezetője.