Zsémbesek és rosszkedvűek az ötven feletti férfiak

Infostart
2010. október 9. 19:19
Zsémbesek és rosszkedvűek az ötvenes éveikben járó férfiak: míg a tinédzserek naponta legalább hatszor nevetnek, addig ötvenkét éves kor felett legfeljebb kétszer-háromszor kacagnak a férfiak.

A University of Glamorgan kutatói szerint a férfiak ötvenkét éves kortól kezdenek igazán zsémbessé és ingerlékennyé válni - négyszer gyakrabban van rosszkedvük, mint a hasonló korú nőknek.

"A tinédzserek kétszer annyit nevetnek, mint az ötvenes emberek" - nyilatkozta a kutatócsoport egyik tagja, Lesley Harbidge. Míg egy csecsemő naponta átlagosan háromszázszor kacag hangosan, az életkor előrehaladtával egyre ritkábban nevetünk: a tinédzserek átlagosan hatszor, a huszonévesek négyszer, a harmincasok pedig ötször. Mire a britek elérik az ötvenéves kort, már csak háromszor nevetnek egy nap, míg a hatvanas éveikben járók mindössze kétszer.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a viccmesélés szokása is eltűnőben van, legalábbis Nagy-Britanniában: a kétezer megkérdezett közül hatszáz az elmúlt egy évben egyszer sem mesélt viccet. "Pedig a nevetés mindenkinek jót tesz. Boldogsághormont szabadít fel, ráadásul segít feldolgozni a stresszt is" - hívta fel a figyelmet Lesley Harbidge.