Elszökött egy majom a fővárosi állatkertben

Infostart
2010. október 8. 18:18
Kiszabadult egy ritka, kis testű majom a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Hanga Zoltán szóvivő az InfoRádiónak elmondta, hogy a majmot, miután egy fára menekült, nyugtató lövedékkel elaltatták, majd tűzoltók lehozták. A látogatók nem voltak veszélyben.

Aranyhasú mangábé szökött meg péntek délután a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Nyugat-Afrikában honos majom a kifutóját a zárt férőhelyével összekötő résznél szabadult ki és egy fán keresett búvóhelyet - mondta az InfoRádiónak az intézmény szóvivője.

Az állatkerti állatoknak, ha megszöknek, általában megpróbálnak visszajutni oda, ahol biztonságban érzik magukat. Első reakciójuk azonban a pánik: nem ismerik az új környezetet, nem tudják, hogy kell-e ragadozóktól tartani, ezért igyekeznek a bőrüket menteni, akárcsak a természetben élő társaik, és az első biztonságosnak tűnő helyen húzzák meg magukat.

Ez a mangábé egy fán talált menedéket, ahol altatólövedékkel lőtték meg. A majom rövidesen elszenderült, de előtte még kényelmesen elhelyezkedett az egyik ágon, ahonnan a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak kellett lehozniuk - magyarázta Hanga Zoltán.

A szóvivő szerint az állatkert látogatói nem voltak veszélyben, már csak azért sem, mert a környéket lezárták. Elsősorban azért, hogy a majom, ha mégis megpróbál visszajutni a kifutóba, ne találkozhasson idegennel, akitől tarthat.

Hanga Zoltán hozzáfűzte: az állatkert fennállásának 144 éve alatt többször is szöktek ki állatok a helyükről, de olyan még nem fordult elő, hogy a látogatókat közvetlen veszély fenyegette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást