Ingyen utazhatnak a nők az olasz vonatakon

InfoRádió / MTI
2010. október 6. 18:59
A nők egész októberben - de csak munkanapokon - ingyen utazhatnak az olasz vasutakon, ha nem egyedül teszik ezt. A Trenitaliának a nők jogaiért indított kezdeményezését éppen a nők jogaiért harcoló egyesületek kifogásolják.

Kalauznő érvényesíti a jegyet, pincérnő tölti ki a kávét, egyedül a mozdonyt vezeti férfi a Treni Rosa rózsaszín vonatokon, amelyek nem a szerelvények színéről, a nőknek fenntartott kedvezményekről kapták nevüket.

Egy teljes hónapon át a nő utasok kegyeit keresi az olasz állami vasutakból lett Trenitalia azzal, hogy a közepes és hosszú távú járatokon, és a nagysebességűeken is, a hölgyekkel nem fizetteti ki a jegyet.

Korhatárt nem szabtak, feltételnek számít viszont az, hogy a nő utast - hétfőtől péntekig - legalább három főnek kell kísérni, közöttük egy gyerekkel. A kísérő felnőtteknek (akár férfiak, akár nők) fizetni kell a jegyért, de húsz százalék kedvezményt kapnak.

Hétvégén egyetlen kísérő is ingyenjegyet biztosít, de neki fizetnie kell a jegyért, még akkor is ha szintén nő. Tehat ha két nő utazik együtt, csak az egyikük jegye ingyenes. Az egyedül utazó nő pedig fizet, mivel a szingliket eleve kizárták az akcióból.

Nő utasainak a Trenitalia hozzájuk illő menüt kínál diétás tanácsadással (de van benne ajándék csokoládé is). A nőknek út közben szakértők, pszichológusok, orvosok, rendőrök (kivétel nélkül nők) tartanak felvilágosítást egészségről, jogokról, biztonságról. A kezdeményezés elindításával egy időben a Trenitalia aláírta a nemek közötti munkahelyi esélyegyenlőségről szóló chartát.

A nőknek való udvarlás egyedül az olasz nők jogvédőinek nem tetszik a magányos nőket sújtó diszkrimináció miatt: "feleségek és szeretők ingyen utaznak, az emancipált nő fizet" - hangoztatták.

A Trenitalia kampánya azonban azokat a statisztikákat igyekszik ellensúlyozni, amelyek szerint az olasz vasutakon utazók közel negyven százaléka nő, de 76,6 százalékuk egyedül utazik. A férfiak sem viszik feltétlenül magukkal a feleségüket, de gyakrabban utaznak együtt munkatársaikkal vagy családjukkal.

A magányosan vonatozó nőknek nincsen családi háttere - derült ki a felmérésekből. Szóval a Trenitalia valójában a társkeresésben kíván segítséget nyújtani a szolgáltatásait igénybe vevő egyedülálló nőknek.