Mindkét magyar Himalája-expedíció visszafordult

Infostart
2010. október 1. 11:12
Mindkét magyar Himalája-expedíciónak vissza kellett fordulnia a rossz időjárás és a lavinaveszély miatt. A műlábbal mászó Erőss Zsolt 7000 méter fölé jutott.

Visszafordult a hegyről, és elindult haza a magyar Shishapangma-expedíció. Klein Dávid és Ács Zoltán az erős szél miatt kénytelen lemondani a Mount Everest szomszédságában lévő, 8.013 méter magas hegy oxigénpalack használata nélküli megmászásáról - olvasható a vállalkozás honlapján, az expeditions.hu-n.

Az időjárás akadályozta meg a másik magyar Himalája-expedíció feljutását is. Erőss Zsolt és társai kénytelenek voltak lemondani a 8201 méter magas Cho Oyu - szintén oxigénpalack használata nélküli - megmászásáról. Az összes csapat - legalább harminc - visszafordult, miután szeptember 27-én, 7900 méter magasan lavina sodort el hat serpát. Egyikük állapota életveszélyes. A többi teherhordó már nem volt hajlandó útra kelni, és a magyarokon kívül mindenki úgy gondolja, hogy ha idén a hármas táborba még csak a serpák voltak képesek feljutni, a nyugati hegymászók nem, akkor az utóbbiaknak nem érdemes tovább várniuk. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a magyarok nem vettek igénybe teherhordókat.

A Földön 14 olyan hegy van, ami magasabb nyolcezer méternél. Erőss Zsolt már nyolcat megmászott ezek közül, a Cho Oyu tehát a kilencedik lett volna, de az első, amit műlábbal hódít meg. A Mount Everest első magyar állampolgárságú megmászója kilenc hónapja szenvedett balesetet a Magas-Tátrában; egyik lábát térdtől lefelé amputálni kellett. Most, a Cho Oyun 7000 méter fölé jutott, és bár a protézis feltörte lábának csonkját, a hegymászó tartotta az iramot a többiekkel.

Az expedíció operatőre, Tóth Zsolt már két hete lejött a hegyről, mert nem tudta megszokni az oxigénhiányos környezetet és életveszélyes állapotba került, Kelemen Ferenc pedig azért fordult vissza, mert elérte célját, a 6000 méteres magasságot.

Most azonban a "Magyarok a világ nyolcezresein" elnevezésű expedíció minden tagja visszafordult: és ez azt jelenti, hogy Wetzl Péternek is le kellett mondania merész tervéről: ő le akart síelni a hegy csúcsáról. Az expedíció sajtófőnöke, Vincze Szabolcs közleményben tudatta, hogy a csapat egyik tagja, Mécs László október 7-én, a többiek október 12-én érkeznek haza Budapestre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást