Drasztikus adóemeléssel a dohányzás ellen

InfoRádió / MTI
2010. október 1. 20:00
Negyven százalékkal emelkedett a dohánytermékekre kirótt adó Japánban, ahol ezzel a lépéssel próbálják visszaszorítani a dohányzás - fejlett országok közötti legnagyobb - mértékét.

A pénteken életbe lépett változások miatt a szigetországban legnépszerűbb márka, a Mild Seven ára harmadával, 410 jenre (993 forintra) emelkedett, míg a legkedveltebb külföldi cigaretta, a Marlboro csomagja péntektől 440 jen (1066 forint). Az árak még mindig elmaradnak az Egyesült Államokban érvényben lévőknél.

Az adóemelés előtti hetekben a dohányosok szerte az országban felhalmoztak készleteket, néhányan roskadásig megrakodva jöttek ki az üzletekből.

Az emelés 2célja, hogy a dohányzás elhagyására bátorítsuk az embereket. Reméljük, hogy az árváltozás elveszi a kedvüket a cigarettavásárlástól, és valóban hozzájárul ahhoz, hogy leszokjanak" - mondta az egészségügyi minisztérium egyik képviselője. A cigaretta szálanként számított adója 8,744 jenről 12,244 jenre nőtt.

Japánban még mindig szabad dohányozni az éttermekben és bárokban. A hatóságok próbálták elejét venni a nyilvános helyeken - reptereken, vasútállomásokon és kormányhivatalokban - való cigarettázásnak azzal, hogy kijelölt helyeket különítettek el, és sok dohányos alkalmazkodott is ehhez.

Az adóemelés révén az első évben 63,1 milliárd jen (153 milliárd forint) plusz adóbevételre számítanak, de a kormány szerint a változtatás fő célja nem a bevételek növelése, hanem az egészséges életmód terjesztése.

A világ harmadik legnagyobb dohánycége, a Japan Tobacco számításai szerint az adóemelés miatt negyedével fogyatkozhat az elszívott cigaretták száma.

Japánban - bár még mindig igen magas - az utóbbi évtizedben csökkent a dohányosok száma, a férfiak körében 50 százalékról 36,6 százalékra esett. A nők 12,1 százaléka cigarettázik.

A férfiaknál jelzett szám azonban még mindig a legmagasabb a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országában (G7). Az Egyesült Államokban a férfiak 25,7, Németországban 34,8, Franciaországban 33,3 százalék rabja e szokásnak. A G7-országok közül Kanadában a legalacsonyabb a számuk, 19,9 százalék.