Így kerülheti ki a hamis profilokat a közösségi oldalakon

Infostart
2010. szeptember 23. 10:00
Egy felmérés szerint a közösségi oldalakon létrehozott profilok 40 százaléka nem valódi, így megtévesztheti azokat a felhasználókat, akik úgy gondolják, hogy tényleg egy hírességgel kerültek kapcsolatba. Csizmazia István informatikai biztonsági szakértő szerint a csalók csak a felhasználók adatait akarják így megszerezni, ezért az Antivírus blog vadászatot indított a kamuprofilok ellen.

A közösségi portálokon 40 százalék a hamis profilok aránya egy felmérés szerint, ugyanis a félmilliárd Facebook-felhasználó remek lehetőség ahhoz, hogy a csalók, kártevő-terjesztők próbálkozzanak - közölte az InfoRádióval Csizmazia István. Az informatikai biztonsági szakértő hozzátette: a hamis profilok kárt okoznak a felhasználónak, a híres embernek és az oldalnak is.

Az Antivírus blog munkatársa szerint úgy lehet kiszűrni a csalókat, ha a hírességek vagy együttesek valódi weblapján nézi meg a rajongó a pontos linket a közösségi oldalon lévő csoporthoz.

A szakértő kiemelte: kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy a közösségi oldalakon megfelelően elvégezzék a szükséges beállításokat és tiltásokat, így megvédjék az adataikat. Példaként említette, hogy egy születésnapi buli meghívója véletlenül 20 ezer emberhez jutott el a barátok helyett.

A közösségi oldalakon a felhasználók számítanak az árunak, az a cél, hogy adatainkat a hirdetőknek el lehessen adni. Ahhoz, hogy ezt kivédjük, az alapértelmezett beállításokon változtatni kell - fejtette ki Csizmazia István.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást