Tehetetlennek érzik magukat a diákok vészhelyzetben

Infostart
2010. szeptember 18. 07:40
Már a tizenegy éves diákok számára is kötelezővé tenné az elsősegély-oktatáson való részvételt a Brit Vöröskereszt, a tinédzserek fele ugyanis nem tudja, hogy mit kell tennie, ha valamelyik barátja rosszul lesz az elfogyasztott alkoholtól. A tizennégy és tizenhat év közötti diákok egyharmada minden hétvégén iszik szeszes italt - adta hírül a Daily Mail.

"Az összes brit fiatalnak lehetőséget kell adni arra, hogy elsajátíthassa az elsősegélynyújtás lépéseit, hiszen így életeket menthetnek, enyhíthetik a fájdalmat és gyorsíthatják a gyógyulási folyamatot" - nyilatkozta a lapnak Joe Mulligan, a Brit Vöröskereszt szakértője.

A Vöröskereszt munkatársai szerint elsősorban a 11 és 16 év közötti fiataloknak lenne szükségük elsősegélyórákra, egynegyedük ugyanis rendszeresen fogyaszt alkoholt, minden hetedik fiatal pedig legalább egyszer szemtanúja volt olyan esetnek, hogy valaki az alkohol miatt ájult el.

A szervezet friss felmérése, valamint korábbi kutatási eredmények is azt mutatják, hogy az általános- és középiskolások fele nem tudja, mit kell tenni, ha a környezetében valaki eszméletét veszti vagy megsérül. Pedig tízből kilenc diák volt már olyan helyzetben, hogy segítséget kellett kérnie - huszonhét százalékuk jelen volt valamelyik családtagja vagy ismerőse asztmás rohamánál, harminchárom százalékuk fejsérülésnek, kilenc százalékuk pedig epilepsziás rohamnak volt szemtanúja. Az adatokból az is kiderült, hogy a fiatalok rosszullét esetén nem a mentőket, hanem inkább a szüleiket hívják: mindössze minden tizedik fiatal tárcsázta a segélykérő számot, negyvenhét százalékuk először a szülőket értesítette.

Bár az elsősegély-oktatás 2008-ban bekerült a brit tantervbe, a diákok mindössze öt százaléka vett részt a témával foglalkozó tanórákon.