Kiderült, miért hasznosak a lövöldözős videojátékok

Infostart
2010. szeptember 18. 17:26
Ínyére lesz a Current Biology című folyóiratban megjelent legfrissebb felmérés eredménye azoknak a megrögzött videojátékosoknak, akiknek gyakran a fejükhöz vágják, hogy időpocsékolás a szobához kötött ténykedésük. A tanulmány szerint a lövöldözős játszmák fejlesztik a felhasználók döntőképességét, és nem csupán a képernyő előtt.

Azok az akciós feladatok, amelyek gyors helyváltoztatásra késztetnek, amellett, hogy növelik a játékos eredményességét, javítják az autóvezetési képességet, sőt, abban is segítenek, hogy könnyebben olvasson el apróbetűs szövegeket - állítják a kutatók.

Két, 18 és 25 év közöttiekből álló csoportot figyeltek meg a New York-i University of Rochester tudósai. A vizsgálati alanyok egyik fele ötven órán át a Call of Duty 2 és az Unreal Tournament nevű harci játékkal töltötte az idejét. A másik csapat pedig a The Sims 2. lassabb mozgást igénylő feladatait oldotta meg, ugyanennyi ideig.

Majd a résztvevők teszteket kaptak, amelyekben meg kellett határozniuk, hogy az adott figurák jobbra vagy balra mozdultak el a képernyőn.

A kutatók megállapították, hogy az első csoport tagjai 25 százalékkal gyorsabbak lettek a döntéshozásban, mint akik a lassú játékot használták.

"Nem arról van szó, hogy az akciójátékosok, miközben gyorsabban húzták meg a ravaszt, kevésbé pontosan céloztak. - mondta el a tanulmány társszerzője. "Éppen olyan pontosak maradtak, mint amilyenek voltak, és ezzel együtt gyorsultak fel" - ismertette az eredményt Daphne Bavelier.

"Ráadásul azok, akik lövöldözőst játszottak, egyre korrektebb döntéseket hoztak azonos idő alatt. Persze nagy különbség, hogy mondjuk tábori sebészként szerepelsz-e, vagy a harcmező kellős közepén csatázol" - tette hozzá.

Bavelier arra hívta fel a figyelmet, hogy akiknek a valószínűség alapján szükséges meghozniuk a döntéseiket, azoknak a feladat megoldása közben számolniuk kell az előre kiszámíthatatlan következményekkel is. Az agy feltöltődik képi és hangeffektusok apró darabkáival, míg végül elegendő információt kap annak eldöntéséhez, hogy mit tegyen.

Miközben a lövöldözős játékot űzőknek általában nincsenek különösebben kiemelkedő szellemi képességeik, gyorsan és pontosan kell határozniuk a körülöttük zajló események alapján.

"A döntések sohasem feketék vagy fehérek, az agy folyamatosan számol a valószínűséggel" - hangsúlyozta a tudós, aki az alábbi példával támasztotta alá a megállapítását:

"Ha vezetés közben egy jármű mozgását észleled a jobb oldaladon, felméred, vajon összeütközhettek-e. Ilyenkor, a valószínűség alapján kétféle döntést hozhatsz: fékezel, avagy sem."