Ezért veszélyes, ha a feleség többet keres, mint a férj

Infostart
2010. szeptember 17. 08:20
Több munkát adnak a válóperes ügyvédeknek a jól kereső nők, mint háztartásbeli társaik: amerikai kutatók szerint ha a férj jóval kevesebbet keres, mint a feleség, a házasságuk nagy eséllyel válással ér majd véget - adta hírül a Daily Mail.

Az amerikai Western Washington University kutatói szerint a jelenség mögött több ok is állhat: a férfiak egy része nehezen vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni azt, hogy nem ő a fő családfenntartó, ugyanakkor a jól kereső nők is könnyebben döntenek úgy, hogy véget vetnek házasságuknak, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy férjük nélkül mindennapos anyagi problémákkal kell majd küzdeniük.

Az kutatók huszonöt éven keresztül 2500 nő házasságát követték figyelemmel: az adatok azt mutatják, hogy a férj és a feleség fizetése közötti különbség gyakran vezet párkapcsolati konfliktusokhoz. Ha a nő többet keres, mint a férfi, harmincnyolc százalékkal nő meg a válás esélye.

Jay Teachman, a Western Washington University tanára - állítása szerint - a boldog házasság receptjét is megtalálta. Úgy véli, a férfiaknak körülbelül húsz százalékkal kellene többet keresni feleségüknél, így soha nem bonyolódnának anyagi vitákba. Megállapításai egy másik amerikai kutatás eredményeivel is összecsengenek: a Cornell Egyetem kutatói szerint azok a férfiak, akik kevesebbet keresnek feleségüknél, nagyobb eséllyel csalják meg házastársukat, mint azok, akik fő családfenntartóként tekintenek magukra.