Két barátot veszít a friss szerelmes

Infostart
2010. szeptember 16. 09:52
Általában két barátját veszíti el az, aki párra talál - állítják angol kutatók, akik szerint ennek oka elsősorban az, hogy a szerelmesnek nem jut ideje kapcsolatai ápolására.

Új szerelemre lelt, de elvesztette egy-két barátját? Az Oxfordi Egyetem munkatársai szerint ez a legtöbbünkkel előfordul. "Amikor az ember romantikus kapcsolatba kerül valakivel, a legbelső baráti körében az átlagos öt helyett csak négyen vannak. Ha figyelembe vesszük, hogy ezek közül az egyik az új partner, kiderül, hogy a szerelmes két barátot vesztett" - magyarázta Robin Dunbar professzor.

Bár a férfiaknak általában kevesebb, négy vagy öt bensőséges baráti kapcsolatuk van, mint a nőknek - akik általában hat embert avatnak be a legnagyobb titkaikba is -, az oxfordi kutatás szerint éppúgy két baráttól szabadulnak meg.

Dunbar professzor szerint ennek az az oka, hogy a szerelmes figyelmét a kedvese köti le, és elhanyagolja azokat, akikkel korábban az idejét töltötte, korábbi baráti kapcsolatai leépülnek.

A barátságoknak azonban nem csak egy új szerelem vethet véget: ugyanez lehet a vége annak, ha valakinek gyereke születik, vagy akár, ha háziállatot vesz.

A kutató szerint egy embernek legfeljebb öt igazán mély kapcsolata lehet, de nem feltétlenül emberekkel. Lehet az egyik egy kutya, egy szobanövény, egy filmes karakter, Isten vagy egy szent amely vagy aki különleges helyet foglal el valakinek a szívében.