Megújult a Király utca talán legöregebb épülete

Infostart
2010. szeptember 6. 19:20
Magánerőből újult meg egy kétszáz esztendős műemléki lakóház a Király utca 9. szám alatt. Sajti Zsuzsanna műemléki felügyelő az InfoRádiónak azt mondta: a példaértékű munkával megszépült kétszintes épület meg is tartotta jellemző stílusjegyeit az örökségvédelem jegyében.

A nagyon rossz műszaki állapotú épület eredeti jellegét megőrző teljes műemléki felújítását még 2000-ben határozták el a tulajdonosok, a munkák pedig a közelmúltban fejeződtek be - mondta az InfoRádió által megkérdezett műemléki felügyelő.

A ház talán a Király utca legidősebb épülete, hiszen 1910 körül fejezték be. Tervezőjéről nincs adat; Horler Miklós, aki a háború után a felújítást irányította, Brein Fülöpnek tulajdonította, de a kutatás ezt nem bizonyította minden kétséget kizáróan - magyarázta Sajti Zsuzsa.

A műemléki felügyelő elmondta: örömteli, hogy a ház szerkezeti elemeit, a homlokzatokat és a belső részek külfelületét is restaurátori módszerekkel újították fel, és elkerülték a szükségtelen bontásokat, a ráépítést vagy a tetőtér beépítését. Az épület eredeti állapotában újult meg.

Korábban, míg önkormányzati tulajdon volt, az épületben több komfort nélküli lakás is volt. Az új tulajdonosok ezeket felszámolták, a korábban összenyitott lakásokat újra elválasztották, így lakótereket, a pincében pedig közösségi teret hoztak létre - fűzte hozzá Sajti Zsuzsa.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást