Segíti a memóriánkat a firkálás

Infostart
2010. augusztus 25. 06:45
A firkálás valójában gondolkodás: rajzolgatás közben is jár az agyunk, ami akár korszakalkotó ötletekhez is vezethet.

Legalábbis ezt állítja Sunni Brown, a "firkálásforradalom" kitalálója, akinek célja, hogy megértesse az emberekkel: ha valaki rajzolgat, miközben beszélnek hozzá, nem feltétlenül neveletlenségből teszi, lehetséges, hogy éppen ilyen módon dolgozza fel a kapott információt.

A fiatal nő, aki nemrégiben a problémamegoldás kreatív technikáinak alkalmazását segítő könyvet adott ki, arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ nagy gondolkodói és művészei közül sokan firkálgattak alkotás közben, a feltalálók például számos vázlatot készítettek.

A firkálást ugyanakkor nem szabad összetéveszteni az ábrándozással - magyarázta Sunni Brown, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szülőknek és tanároknak nem lenne szabad tiltaniuk a rajzolgatást, hiszen az segítheti az emlékezést és az összpontosítást. Még akkor is, ha nem úgy tűnik.

"A firkálás valójában egy sikeres, több tanulási módot egyesítő módszer lehet" - állítja Brown, megjegyezve: míg a verbális információknak mindössze tíz, addig a vizuálisaknak átlagosan 90 százalékát jegyezzük meg.

Sunni Brown elméletét korábban brit kutatók is megerősítették.