eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Elképesztően gazdag csinovnyikot talált a Forbes

Idén is Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere vezeti a Forbes Magazinnak a leggazdagabb orosz csinovnyikokról, azaz állami hivatalnokokról készített listáját. A szerdán közzétett felmérés összeállítói ezúttal elsősorban az érintettek családjának jövedelmét és vagyonát vették figyelembe.

Luzskov 2009-ben 7,98 millió rubelt keresett (1 rubel jelenleg 7,21 forint), de ezzel csupán szegény rokonnak tűnik felesége, Jelena Baturina építési vállalkozó, a leggazdagabb orosz nő mellett. Az övéhez képest Luzskov fizetése nulla: az asszony ugyanis közel 31 milliárd rubelt hozott a házhoz.

A listán szereplő tisztségviselőknek - néhány kivételtől eltekintve - a házastársai igazán gazdagok.

A Luzskov után következő helyeken kivétel nélkül a szövetségi tanács és az állami duma, a törvényhozás felső- és alsóházának szenátorai és képviselői állnak, de a második helyezett, Szergej Pugacsov szenátor családja mindössze 3,012 milliárd rubelt keresett meg, s ennek túlnyomó többségét maga a családfő vitte haza.

A kormánytagok közül Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes az első a listán, szerény 648,44 millió rubeles családi bevétellel, de maga Suvalov ehhez mindössze 6,53 milliócskával járult hozzá.

Anatolij Csubajsz, az orosz nanotechnológiai ágazatot kézben tartó Rosznano állami korporáció vezérigazgatója a 29. a listán, s egyben az első, aki "mindössze" egy gazdasági társaság vezetője: családi jövedelme 224,64 millió rubelt tett ki, s felesége ehhez csupán néhány százezerrel járult hozzá.

Az első nő Jelena Szagal szenátor, aki 116,55 millióval járult hozzá a 192,44 millió rubeles családi bevételhez.

A lista 50. helyezettje, Szergej Petrov duma-képviselő már mindössze 97,49 millió rubeles családi jövedelemről adott számot, amelyből 90,11 milliót ő vitt haza.

Szerepel a Forbes százas listáján több közigazgatási terület kormányzója is.

A listát ismertető Komszomolszkaja Pravda című lap rámutatott: különösen nagy öröm, hogy az összeállítás tanúsága szerint nem igaz a közmondás, miszerint a szerelem és a pénz nem fér össze.

Hiába a sok hír a meggazdagodott és felségét fiatalabbra cserélő férfiakról, férjüket elhagyó nőkről: a listán szereplő orosz csinovnyikokra mindez nem érvényes; jó és erős a házasságuk, a milliomos-milliárdos társak nem hagyják el társukat.

Márpedig ha ez nem a szoros érzelmi kötődésen múlna, azt kellene feltételezni, hogy a gazdag partner attól gazdag, hogy a szegényebbik kellően befolyásos helyen ül - írta a lap.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×