A bolti teáknak nincs jótékony hatásuk?

Infostart
2010. augusztus 25. 07:00
A palackozott teák nem tartalmaznak annyi antioxidánst, amennyi valóban jótékony hatással lenne a szervezet működésére - állapították meg amerikai kutatók.

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a teafogyasztás az Egyesült Államokban, aminek oka részben az, hogy az emberek egyre többet hallottak az ital jótékony hatásairól. A teában előforduló antioxidánsok, a polifenolok a kutatások szerint erősíthetik az immunrendszert és segíthetnek a rák kialakulásának megelőzésében, egy új kutatás szerint azonban az üzletekben kapható palackozott teákban nincs annyi ezekből, amennyi érne is valamit.

Shiming Li, a WellGen amerikai biotechnológiai cég kémikusa és munkatársai megmérték, mennyi antioxidánst tartalmaz hat, az Egyesült Államok boltjaiban kapható tea. Háromban szinte egyáltalán nem találtak ilyen vegyületeket, és a többiben sem volt annyi, amennyi egy otthon főzött csészényiben.

A normál bolti kiszerelésű,16 unciás - azaz körülbelül 4,7 deciliteres - palackokba töltött teákban 81, 43, 40, 13, 4 és 3 milligrammnyi polifenolt találtak a kutatók, míg a házilag készített italban általában 50-150 milligrammnyi lehet.

Az eredmények, amelyek még a kutatókat is meglepték, az Amerikai Kémiai Társaság ülésén ismertették.