eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A pártállás is befolyásolja, mit gondolunk a klímaváltozásról

Egy friss felmérés szerint az ausztrál politikusok elfogadják az éghajlatváltozás tényét, sokan azonban zavarban vannak a felmelegedés következményeit illetően. Míg ugyanis a szakértők szerint az átlaghőmérséklet két Celsius-fokos emelkedése is veszélyes, a politikusok négy Celsius-fokos változást sem tartanak veszélyesnek - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

A queenslandi egyetem felmérése szerint az ausztrál politikusok mintegy 70 százaléka úgy véli, jelenleg is tanúi vagyunk az ember okozta klímaváltozás bekövetkezésének. Többségük úgy tartja, hogy a felmelegedés az egyik legkomolyabb kihívás, amellyel Ausztrália kénytelen szembenézni.

Az egyetem társadalomkutató intézete által, háromszáz szövetségi, állami és helyi szinten aktív politikus megkérdezésével készített felmérése azonban arra is rávilágít, sokan nem tudják pontosan, hogy az átlaghőmérséklet megváltozása milyen következményekkel járhat.

A kutatási eredmények szerint a megkérdezett politikusok 50 százaléka úgy véli, a bolygó átlaghőmérsékletében bekövetkező négy Celsius-fokos emelkedés, hét százalékuk szerint akár a hat Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés is biztonságos lehet. Mondják ezt annak ellenére, hogy a klímakutatók szerint már két Celsius-fokos változás is rendkívül komoly veszélyekkel jár majd.

A politikusok 75 százaléka véli úgy, hogy a globális felmelegedés komolyan fenyegeti a Nagy-korallzátony élővilágát, de bár a zátony az tengeri ökoszisztéma része, csak 55 százalékuk gondolja úgy, hogy az éghajlat változás a tengerek és óceánok élővilág rendszerére is káros hatással lehet.

A kutatás szerint a globális felmelegedésről alkotott képet befolyásolja az is, hogy az adott politikus mely pártnak a tagja. Míg ugyanis a zöldpártiak 98 százaléka gondolja úgy, hogy a globális felmelegedés bekövetkezése az emberi tevékenység, vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátására vezethető vissza, addig a munkáspártiak 89 százaléka, a függetlenek 57, a nemzeti liberálisok 38 százaléka ért egyet az állítással. A felmérés során egyébként az utóbbi csoportba tartozó politikusok a legtöbb kérdésre a "nem tudja" illetve "bizonytalan" válaszlehetőségeket választotta.

A felmérés során a politikusok 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hatással vannak rájuk a tudósok érvelései, de a párt-elkötelezettség ismét megosztó tényezőnek bizonyult. A zöldek 98, a munkáspártiak 85, a függetlenek 54, a nemzeti liberálisok megkérdezettek alig 44 százaléka fejezte ki a tudóstársadalomba vetett bizalmát a válaszadás során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×