Mitől romlik a tinédzserek hallása?

Infostart
2010. augusztus 19. 06:33
Az iPod és egyéb mp3-as készülékek növekvő népszerűsége miatt egyre több tinédzser hallása károsodik - hívták fel a figyelmet amerikai szakértők.

Kilencvenes évek eleje és 2005-2006 között 30 százalékkal növekedett a részleges halláskárosodást szenvedő tizenévesek száma - derült ki egy amerikai kutatásból, amely szerint a csekély halláskárosodásos esetek száma 77 százalékkal nőtt.

A Journal of the American Medical Association szaklapban megjelent kutatásból az is kiderül, hogy az utóbbi években elterjedt iPod és mp3-as lejátszók elsősorban a fiúk egészségét veszélyeztetik.

Az amerikai kutatók több ezer 12 és 19 éves fiatal vizsgálata után állapították meg, hogy a részleges hallásvesztés gyakorisága a vizsgált időszakban 14,9-ről 19,5 százalékra nőtt.

A zenét hallgatók több mint kétharmada 85 decibellel üvölteti a készülékét, márpedig az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint ez a hangerő tartós halláskárosodást is okozhat.

A belgiumi Ghent Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a hangos zenehallgatásnak vannak-e rövid távú negatív következményei. Fülhallgatóval egy órás blokkokban hat órányi zenét hallgattattak a jelentkezőkkel, akiknek hallása már az első óra után károsodott valamelyest.