Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minek örül a skót királyi zoológia társaság hódokkal foglalkozó szakembere?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megszülettek az első hódkölykök Nagy-Britanniában egy évvel azután, hogy az állatot tavaly visszatelepítették a szigetországban.

400 évvel ezelőtt Nagy-Britanniában vadászok teljesen kiirtották a hódokat. Néhány hód él ugyan a természetben, őket, mint megunt házi kedvencet, gazdáik engedték szabadon. Tavaly Norvégiából vittek Skóciába hódokat azzal az elképzeléssel, hogy az állatot ismét meghonosítsák a knapdale-i erdőben.

"Teljesen hihetetlen volt látni a kísérlet keretében született hódkölyköket" - lelkendezett Christian Robstad, a skót királyi zoológia társaság hódokkal foglalkozó szakembere a The Daily Telegraph brit napilapnak.

"Hetekig tartó óvatos megfigyelések után végre nem csak egy, hanem két kölyköt is megtudtunk figyelni, amelyek két különböző családból származnak" - tette hozzá.

A hódok visszatelepítése a helyi lakóközösség és a skót vadvédelmi társaság közös munkájának gyümölcse.

Simon Jones, a visszatelepítési program vezetője, kijelentette: a kölykök egy "nagy lépést jelentenek előre. Az is lehetséges, hogy ebben az évben még több kicsi is született. Megfigyeljük az állatokat, hogy pontosan megtudjuk mondani, mennyi kölyök született a kísérlet folyamán"

Nagy-Britanniában őshonosak voltak a hódok, mielőtt az emberek a kipusztulásig vadásztak rájuk. Ennek a kísérletnek azt kell megmutatnia, lehetséges-e az állatok visszatelepítése Skóciában. A kicsik egyelőre tengeri malac nagyságúak és mintegy 453 gramm súlyúak.